03 iun. 2022 | 09:08

Volodimir Zelenski își plânge poporul: ”Este iadul, mor 100 de compatrioţi pe zi în estul Ucrainei”

ULTIMA ORĂ
Volodimir Zelenski își plânge poporul: ”Este iadul, mor 100 de compatrioţi pe zi în estul Ucrainei”

Președintele ucrainean a făcut bilanțul ucrainenilor care și-au pierdut viața în Donbas. Acesta a adăugat că forțele ucrainene așteaptă fără încetare ajutorul militar promis din Occident.

Liderul de la Kiev, discurs emoționant. Ce a transmis Volodimir Zelenski

„În estul statului nostru situația este foarte dificilă. Până la 100 de persoane din estul țării noastre, unde Rusia și-a masat toate trupele, tot ce au, mor în fiecare zi. Și în jur de alte o sută de persoane, uneori 450 sau 500, sunt rănite în fiecare zi. O bătălie pentru valori este în desfășurare. Vreau ca toată lumea să își dea seama că după eliberarea Kievului și a unor regiuni din statul nostru, războiul continuă și sute de persoane vor muri în zadar, sute de familii îi vor aștepta în zadar pe cei dragi. În fiecare zi”, a menționat președintele ucrainean în timpul unui discurs ținut în fața UE la Forumul de Securitate Globală de la Bratislava.

Acesta mărturisise în urmă cu o lună că în Donbas, unde armata rusească și-a schimbat tactica după înfrângeri umilitoare suferite în prima fază a războiului, este „iadul” .

Citește și: Noul ambasador al SUA în Ucraina are obiective mărețe. Promisiuni făcute lui Zelenski: „Rusia va da socoteală pentru atrocități și crime de război”

Președintele ucrainean a adăugat că poporul lui e în așteptarea ajutorului modern militar promis de liderii occidentali. Acesta a mai susținut în urmă cu o zi că apărătorii Ucraineni au raportat în urmă cu puțin timp victorii mari pe frontul din Harkiv și le-a cerut liderilor europeni să nu piardă timpul în ceea ce privește furnizarea armelor și fondurilor de care Ucraina are nevoie „pentru” a reduce suferința și pierderile în rândul apărătorilor ucraineni”.

De altfel, liderul de la Kiev declarase în urmă cu ceva timp că nu dorește să sacrifice viețile a zeci de mii de militari ucraineni pentru eliberarea teritoriilor ocupate de ruși, motiv pentru care autoritățile de la Kiev așteaptă sosirea unor arme cu rază lungă.

Ultimul bilanț întocmit de ucraineni arată că forțele armate ale Rusiei au pierdut 30.850 de militari de la declanșarea invaziei pe 24 februarie.

Citește și: LIVE Război în Ucraina. Ziua 100. Armat rusă a preluat controlul în Severodoneţk. Întâlnire ONU la Moscova pentru deblocarea cerealelor