Noul ambasador al SUA în Ucraina are obiective mărețe. Promisiuni făcute lui Zelenski: „Rusia va da socoteală pentru atrocități și crime de război”

Noul ambasador al SUA în Ucraina are obiective mărețe. Promisiuni făcute lui Zelenski: „Rusia va da socoteală pentru atrocități și crime de război”

Noul ambasador american la Kiev, Bridget Brink, a promis, joi, că SUA vor ajuta Ucraina „să reziste” în fața agresiunii lui Vladimir Putin. De asemenea, diplomatul Administrației Biden a dat asigurări că Rusia va da socoteală pentru toate atrocitățile și crimele de război comise. Acestea au fost primele sale declaraţii din capitala ucraineană de după redeschiderea ambasadei, la jumătatea lunii mai.

Promisiunile făcute de noul ambasador al SUA în Ucraina

La prima sa conferință de presă în calitate de ambasador al SUA în Ucraina, Bridget Brink s-a angajat să mențină „angajamentul ferm” al Washingtonului de a ajuta Ucraina să-și apere suveranitatea. Diplomatul american, care a fost nominalizat de președintele Joe Biden la sfârșitul lunii aprilie și confirmat în unanimitate de Senatul SUA la 18 mai, a sosit în Ucraina recent, pentru a ocupa o funcție crucială rămasă vacantă aproape trei ani.

Obiective mărețe de îndeplinit

După ce și-a prezentat, joi, acreditările președintelui Volodimir Zelenski, diplomatul american a susținut o conferință de presă în centrul orașului Kiev. Astfel, Bridget Brink, care a servit până de curând ca ambasador al SUA în Slovacia, a anunțat cinci obiective la care va lucra împreună cu echipa sa de la Kiev.

Invocând priorităţile Casei Albe pentru Ucraina, aceasta a promis că va ajuta Ucraina să reziste invaziei declanşate de Moscova în 24 februarie și a garantat „o Europă paşnică şi stabilă”. Potrivit lui Bridget Brink, Washingtonul va veghea ca „lumea întreagă să ceară socoteală Rusiei pentru atrocităţile şi crimele de război”, fiind un alt obiectiv de pe lista sa.

„Ucraina trebuie să-şi decidă propriul viitor”, a mai spus noul ambasador american la Kiev.

Totodată, a subliniat importanța luptei Ucrainei pentru independența sa, explicând că SUA vor fi acolo ca să ajute la reconstruirea țării, când va veni momentul. Alte obiective includ supravegherea asistenței americane și asigurarea că ajutorul umanitar ajunge acolo unde este nevoie. Brink mai speră să „reconstruiască platforma ambasadei și să reunească echipa”, scrie Kyivindependent.

Ambasada SUA de la Kiev, redeschisă la jumătatea lunii mai

La fel ca mai multe state occidentale, Statele Unite şi-au redeschis, la jumătatea lunii mai, ambasada de la Kiev. Washingtonul a decis să-şi mute instituția diplomatică de la Kiev la Lvov, oraş situat în apropiere de frontiera poloneză. Capitala Ucrainei nu mai este ameninţată direct de armata rusă, după retragerea soldaților din regiune la sfârşitul lui martie, pentru a se concentra asupra estului și sudului țării.

Discursul noului ambasador a venit în momentul în care Casa Albă a dezvăluit cea mai recentă rundă de sancțiuni pentru invadarea Ucrainei de către Rusia. Măsurile, emise de Departamentele de Trezorerie și de Stat, vizează mai multe elite rusești și bunurile lor de lux, inclusiv iahturile și avioanele asociaților lui Vladimir Putin. Printre cei vizați se numără purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, și Serghei Roldugin, numit „custode” al bogăției offshore a lui Putin.

Citește și: