Noapte grea pentru Ucraina. Rusia a capturat orașul Herson. Ce se întâmplă la marginea Kievului

Noapte grea pentru Ucraina. Rusia a capturat orașul Herson. Ce se întâmplă la marginea Kievului

Forțele ruse intensifică atacurile asupra zonelor urbane, în ceea ce liderul Ucrainei a numit o campanie flagrantă de teroare. Armata rusă a susținut, miercuri, că a preluat controlul asupra orașului Herson, din sudul Ucrainei, când atacul Moscovei asupra Ucrainei a intrat în a șaptea zi.

Rusia a capturat orașul Herson

„Diviziile ruse ale forțelor armate au luat centrul regional al Hersonului sub control deplin”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov, la televizor. El a mai spus că serviciile publice și transportul funcționează ca de obicei. „Orașul nu se confruntă cu lipsuri de alimente și bunuri esențiale”, a mai spus acesta.

Primarul Hersonului, Igor Nikolayev, a declarat pe Facebook: „Suntem încă Ucraina.” Contrazicând afirmațiile armatei ruse, Nikolaev a spus că trebuie să găsească o modalitate de a „strânge morții” și de a „restaura electricitatea, gazul, apa și încălzirea acolo unde sunt probleme. Dar vă avertizez imediat: a îndeplini aceste sarcini astăzi înseamnă a face un miracol”, a spus el.

Herson se află la aproximativ 73 de kilometri vest de centrala hidroelectrică Kakhovka de pe râul Nipru, unde a fost observată o mare adunare de forțe rusești. Peste 2.000 de civili au fost uciși de la începutul incursiunii ruse săptămâna trecută, a anunțat, miercuri, serviciul de urgență al Ucrainei.

Rusia urmărește să ștergă Ucraina, istoria și poporul ei, a declarat, miercuri, președintele Volodimir Zelenski într-un videoclip, pe fondul bombardamentelor puternice ale portului Mariupol de la Marea Neagră. Moscova a trecut marți la greve asupra orașelor ucrainene și a părut pregătită pentru un avans asupra Kievului, deoarece Occidentul a înăsprit un laț economic în jurul Rusiei, ca răzbunare.

Dar Zelenski a spus că răspunsul Occidentului nu a fost suficient. El a cerut mai mult sprijin internațional, inclusiv sprijinirea dorinței Ucrainei de a adera la UE.

„Nu este momentul să fim neutri”, a spus Zelenski, al cărui ton sfidător și emoționant în discursurile video obișnuite a oferit țării sale sprijin și conducere în război. „Ei nu știu nimic despre Kiev, despre istoria noastră. Dar toți au ordin să ne ștergă istoria, să ne ștergă țara, să ne ștergă pe toți.”

În videoclipul cu pricina, acesta a spus că aproape 6.000 de soldați ruși au fost uciși.

Mykhailo Fedorov, viceprim-ministrul Ucrainei, a declarat că i-a cerut Papei Francisc să-l îndemne pe Vladimir Putin să deschidă coridoare umanitare.

Trupele aeriene ruse au atacat un spital local din Harkov

Parașutiști ruși au aterizat miercuri în orașul Harkov, din estul Ucrainei, unde sunt implicați în lupte grele cu apărătorii, a anunțat armata ucraineană.

„Trupele aeriene ruse au aterizat la Harkov și au atacat un spital local”, a spus armata în aplicația de mesagerie Telegram. „Există o luptă continuă între invadatori și ucraineni”, potrivit thenationalnews.com.

O școală din Harkov a fost lovită de o rachetă rusă, au declarat oficialii ucraineni. Ei au postat fotografii online care arată o gaură uriașă în lateralul unei clădiri și resturi aruncate peste birouri și scaune. Anterior, adjunctul guvernatorului regional al orașului a declarat că o rachetă de croazieră a lovit clădirea consiliului local.

Forțele ruse și-au escaladat atacurile asupra zonelor urbane aglomerate marți, în ceea ce președintele Zelenski a numit o campanie flagrantă de teroare.

„Nimeni nu va ierta. Nimeni nu va uita”, a spus Zelenski, după atacul de marți cu rachete și rachete asupra Harkivului, al doilea oraș ca mărime al țării, și bombardarea unui turn de televiziune din capitala Kiev.

Cel puțin 10 persoane au fost ucise și 35 au fost rănite în loviturile de marți din centrul orașului Harkov, a declarat consilierul Ministerului de Interne, Anton Herașcenko.

Citește și: