02 mart. 2022 | 11:55

Tentativă de asasinat împotriva lui Volodimir Zelenski. Cine a încercat să îl elimine pe liderul ucrainean

ULTIMA ORĂ
Tentativă de asasinat împotriva lui Volodimir Zelenski. Cine a încercat să îl elimine pe liderul ucrainean

Ucraina afirmă că forțele sale armate au dejucat un complot de asasinat împotriva președintelui Volodymyr Zelensky. Oficialii au declarat că o unitate a forțelor speciale cecene de elită, cunoscută sub numele de Kadyrovites, a fost implicată în complotul împotriva liderului țării și a fost „eliminată”.

Tentativă de asasinare a lui Volodimir Zelenski

După invazia lui Vladimir Putin în Ucraina, dl Zelensky a declarat că este principala țintă a Rusiei pentru asasinat și a avertizat că „grupuri de sabotaj” se află deja la Kiev în căutarea lui și a familiei sale.

„Suntem conștienți de operațiunea specială care urma să aibă loc direct de către Kadîroviți pentru a-l elimina pe președintele nostru”, a declarat șeful Consiliului ucrainean pentru Securitate Națională și Apărare, Oleksiy Danilo.

El a adăugat că cecenii au fost împărțiți în două, un grup fiind eliminat în Gostomel, iar celălalt „sub foc”.
Kievul a afirmat că a primit informații de la agenți FSB care „nu doresc să ia parte la acest război sângeros”.

O unitate de forțe speciale cecene trimisă în misiune de asasinare a președintelui ucrainean Volodymyr Zelensky a fost „eliminată”, a anunțat marți șeful Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare al Ucrainei, Oleksiy Danilov, la postul oficial de televiziune al parlamentului ucrainean, Rada TV.

Ucraina a primit informații despre tentativa de asasinat de la agenți ai Serviciului Federal de Securitate al Federației Ruse (FSB), a spus el.

„Și pot spune că am primit informații de la reprezentanți ai FSB, care astăzi nu doresc să participe la acest război sângeros”, a susținut el.

Unitatea specială aparținea Kadyrovilor, o organizație paramilitară cecenă care ajută forțele rusești în invazia lor în Ucraina.

„Operațiunea specială care urma să fie desfășurată direct de către Kadîroviți pentru a-l elimina pe președintele nostru ne este pe deplin cunoscută astăzi”, a declarat Danilov.

Danilov a continuat, adăugând că unitatea s-a împărțit în două, iar o jumătate a căutat adăpost în orașul Gostomel, în apropiere de capitala Kiev, unde cel mai mare avion din lume, Antonov-225 Mriya, a fost distrus de loviturile rusești care au vizat aeroportul din Gostomel.

„Un grup a fost acoperit în Gostomel, un alt grup este acum, să spunem, sub focul armelor”, a declarat Danilov.

„Grupul de elită al Kadîrovilor, care a venit aici special pentru a-l elimina pe președintele nostru, a fost distrus în mod direct”.

Cine a incercat sa il elimine pe Zelenski

Volodimir Zelenski

Oficialii ucraineni au eliminat pericolul

„Avem informaţii detaliate despre operaţiunea specială care urma să fie pusă în practică nemijlocit de către cecenii lui Kadârov (Ramzan, liderul pro-Kremlin al Ceceniei) privind lichidarea preşedintelui nostru”, a afirmat Danilov, într-o intervenţie la postul de televiziune Ukraina-24.

„Pot să vă spun că am primit informaţii despre cecenii trimişi în Ucraina de la reprezentanţi ai FSB care nu au dorit să ia parte la acest război sângeros.

Datorită acestui fapt, un grup de elită al lui Kadârov care a venit aici pentru a-l elimina pe preşedintele nostru a fost distrus”, a declarat responsabilul ucrainean, informează Agerpres.

„Noi i-am urmărit. Un grup a fost distrus la Hostomel (regiunea Kiev), iar al doilea grup se află sub observaţia soldaţilor noştri”, a spus secretarul SNBO, citat de Interfax-Ukraina, Unian şi DC.ua.