Volodimir Zelenski cheamă în Ucraina toți soldații care participă la operațiuni în alte țări

Volodimir Zelenski cheamă în Ucraina toți soldații care participă la operațiuni în alte țări

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a ordonat chemarea tuturor militarilor ucraineni care participă la operaţiuni în afara Ucrainei, cu scopul de a întări armata naţională.

Volodimir Zelenski cheamă înapoi toți soldații care participă la operațiuni în afara țării

“Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a decis chemarea militarilor participanţi la misiunile de menţinere a păcii, soldaţi profesionişti, implicaţi în misiuni în lume, împreună cu echipamentele lor, pentru a ne întări armata acum, ca reacţie la agresiunea Rusiei”, a notat pe Facebook Andrei Sibiha, şeful adjunct al biroului preşedintelui ucrainean, potrivit Ukrinform.

Reamintim că în Ucraina s-a instaurat legea marţială după atacarea de către Rusia şi s-a decis o mobilizare generală.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a lansat un nou videoclip din biroul său din capitala Kiev, luni noaptea târziu, pe care l-a vizitat pentru prima dată de la începutul invaziei ruse a Ucrainei, pe 24 februarie.

„Eu stau aici, la Kiev, pe Bankova, fără să mă ascund. Și nu mă tem de nimeni atâta timp cât este nevoie pentru a câștiga acest război, războiul nostru național”, a spus Zelenski într-un clip înregistrat în biroul său și distribuit pe pagina sa de Facebook, potrivit independent.co.uk.

Președintele ucrainean a spus că nu se ascunde și că țara va reconstrui tot ce este distrus de trupele ruse în încercarea de a captura fostul teritoriu sovietic.

„Nu va fi nicio urmă de inamic. Vom face orașele noastre distruse de invadator mai bune decât orice oraș din Rusia”, a spus liderul ucrainean.

Zelenski: „Vom insista asupra negocierilor”

Zelenski a început videoclipul arătând vederea pe timp de noapte în afara biroului său din Kiev și s-a dus la locul său, de unde a vorbit despre restul videoclipului.

„Este luni seara. Știi, obișnuiam să spunem: Luni este o zi grea. Există război în țară, așa că în fiecare zi este luni”, a spus liderul ucrainean de la Kiev, ambii rămânând pe ținta Rusiei pentru căderea Ucrainei.

Confirmând că nu merge nicăieri, chiar dacă Ucraina rămâne sub invazia rusă timp de 13 zile, Zelenski a spus că va continua să insiste pentru negocieri pentru a pune capăt asediului.

„Suntem realiști, așa că vom vorbi. Vom insista asupra negocierilor până vom găsi o modalitate de a spune poporului nostru: așa vom ajunge la pace. Exact spre pace”, a spus el.

Afirmând că războiul actual împotriva Ucrainei și rezistența acesteia nu va face decât să construiască o „poziție puternică” pentru ei în viitor, Zelenski a spus: „Trebuie să realizăm că fiecare zi de luptă, fiecare zi de rezistență ne creează condiții mai bune. O poziție puternică pentru a ne garanta viitorul după acest război în pace.”

Președintele a spus că a semnat luni un decret pentru a onora 96 de „eroi ucraineni” cu premii de stat. Zelenski a criticat luni atacurile trupelor ruse asupra anumitor locuri, invocând un atac la o fabrică de pâine din Makariv.

Liderul ucrainean a acuzat Rusia că a tras, atacat și distruge zonele civile, în contradicție cu pretențiile lui Vladimir Putin privind operațiunea militară.

„A funcționat?” Zelenski a spus, referindu-se la coridorul umanitar asupra căruia Rusia a convenit cu Ucraina pentru trecerea în siguranță a civililor. „Tancurile rusești au funcționat în schimb”, a spus acesta în legătură cu bombardamentele intense care au oprit evacuarea localnicilor prinși în țara afectată de conflict de aproape două săptămâni.

Mișcarea națională de rezistență din Ucraina, a spus Zelenski, s-a desfășurat în partea de sud a țării, ducând la „un coșmar” pentru Rusia. „Nu ne este frică de tancuri și mitraliere”, a mai spus liderul, în încheiere.

Citește și: