Volodimir Zelenski a cerut Consiliului de Securitate al ONU să elimine Rusia sau „să se dizolve”

Volodimir Zelenski a cerut Consiliului de Securitate al ONU să elimine Rusia sau

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat trupele ruse de uciderea fără discernământ a civililor „doar pentru plăcerea lor” într-un discurs plin de emoție în fața Consiliului de Securitate al ONU, marți, înainte de a pune sub semnul întrebării însuși mandatul Consiliului de Securitate.

Zelenski cere dizolvarea ONU, organism care nu e capabil să asigure pacea

Discursul lui Zelenski a fost rostit la o zi după ce a vizitat suburbia Bucha din Kiev, unde în weekend au apărut imagini șocante cu cadavre pe străzi.

Marți, el a relatat cu detalii îngrozitoare consecințele retragerii Rusiei din oraș, descriind familii întregi ucise, oameni cu gâtul tăiat și femei violate și ucise în fața copiilor lor. Zelenski a declarat că acțiunile Rusiei nu diferă cu nimic de cele ale unui grup terorist, cu excepția faptului că Rusia este membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU.

Liderul ucrainean a criticat apoi acest organism, întrebând cu subiect și predicat reprezentanții: „Unde este securitatea pe care Consiliul de Securitate trebuie să o garanteze? Nu este acolo, deși există un Consiliu de Securitate”.

Zelenski a adăugat: „Este evident că instituția-cheie a lumii, concepută pentru a combate agresiunea și a asigura pacea, nu poate funcționa eficient.

„Doamnelor și domnilor, aș dori să vă reamintesc articolul 1, capitolul 1 din Carta ONU. Care este scopul organizației noastre? Scopul său este de a menține și de a se asigura că pacea este respectată. Iar acum Carta ONU este încălcată literalmente începând cu articolul 1. Și atunci care este scopul tuturor celorlalte articole?”, a întrebat el.

Ororile comise de ruși se înmulțesc pe zi ce trece

Cel puțin 1.480 de civili au fost uciși și cel puțin 2.195 au fost răniți în Ucraina între începutul invaziei rusești la 24 februarie și 4 aprilie, a declarat un oficial ONU în cadrul reuniunii, citând cifrele actualizate ale Înaltului Comisariat pentru Drepturile Omului (OHCHR).

Cele mai recente cifre privind numărul civililor ucraineni în conflict sunt mai mult decât duble de la ultima informare a Consiliului de Securitate al ONU din 17 martie.

În Bucha, cadavrele împrăștiate pe străzi și în subsoluri au fost găsite de grupuri pentru drepturile omului și documentate de jurnaliști independenți. Imaginile din satelit sugerează că unele cadavre se aflau acolo cel puțin din 18 martie.

În discursul său condamnabil, Zelenski a declarat că nu există „nicio crimă” pe care rușii „să nu o comită”, susținând că trupele rusești au „căutat și ucis în mod intenționat pe oricine care a servit țara noastră”.

 

Citește și: