05 apr. 2022 | 12:02

Orașul în care atrocitățile comise de ruși ar putea fi mai mari decât în Bucha. Ce spune procuratura Ucrainei

ULTIMA ORĂ
Orașul în care atrocitățile comise de ruși ar putea fi mai mari decât în Bucha. Ce spune procuratura Ucrainei

Biroul procurorului general al Ucrainei a spus, luni seara, că a înregistrat peste 7.000 de semnalări despre presupuse crime de război comise de forţele ruse în regiunea Kiev, a notat Agerpres. Cele mai multe victime au fost înregistrate la Borodianka, la nord-vest de Kiev, a notat procurorul general ucrainean Irina Venediktova, citată de agenţia de presă ucraineană Unian.

În ce oraș ucrainean s-au comis atrocități mai mari decât în Bucha

Biroul procurorului general a declanşat investigarea unor presupuse crime de război comise la Irpin, Bucea şi Vorsel.

Mai mult imagini cu civili neînarmaţi ce zăceau fără viaţă pe străzi în mica localitate Bucea după retragerea trupelor ruse au făcut de câteva zile înconjurul lumii. DPA spune că trupele ruse au controlat zona timp de săptămâni. Ucraina, dar și multe alte ţări cred că masacrul a fost comis de soldaţii ruşi.

În schimb, Moscova spune că nu are nimic de a face cu aceste asasinate şi califică imaginile drept un “fals”.

Ministrul de interne ucrainean Denis Monastîrski vrea să efectueze o examinare rapidă şi documentată a atrocităţilor de la Bucea.

“De îndată ce podurile pe care ruşii le-au aruncat în aer în timpul retragerii lor vor fi reparate, experţii vor avea acces pe teren”, a declarat acesta pentru cotidianul german Tagesspiegel.

Comitetul Internaţional al Crucii Roşii s-a implicat activ în colectarea probelor, spunând că alţi experţi internaţionali se vor alătura în curând anchetei.

Ucraina spune că va investiga rapoartele neverificate conform cărora soldații săi au torturat trupele ruse capturate în lupte ca urmare a invaziei Moscovei.

„Luăm astfel de cazuri extrem de în serios. Va fi o anchetă. Nu torturăm prizonierii de guerra”, a declarat Oleksiy Arestovych, consilier al președintelui Volodimir Zelenski, într-o postare pe Telegram din 28 martie.

Arestovici a publicat postarea după ce pe rețelele de socializare a difuzat un videoclip care arată că soldații ucraineni torturează fizic trupele ruse după capturarea lor în Ucraina. În videoclip, cel puțin trei soldați ruși par să fi fost împușcați în picioare după ce au fost reținuți, în timp ce unii au pungi albe pe cap.

El a adăugat că „fiecărui membru al forțelor de apărare i se va spune că un astfel de comportament este considerat absolut inacceptabil și că este o crimă de război”.

Incidentul, pe care Arestovici nu l-a confirmat în mod direct că ar fi avut loc, s-ar fi petrecut într-un sat de la periferia de est a Harkovului, la data de 25 martie. Conținutul videoclipului nu a fost verificat în mod independent, iar unii au avertizat că ar putea fi o încercare a Rusiei de a discredita soldații ucraineni.