Vladimir Putin, pe cale să recupereze 570 de milioane de lire sterline. Ce sancțiune va încălca

Vladimir Putin, pe cale să recupereze 570 de milioane de lire sterline. Ce sancțiune va încălca

Vladimir Putin este pe cale să își recupereze superyacht-ul în valoare de 570 de milioane de lire sterline, în timp ce se pregătește să fugă din Italia și să scape de posibilele sancțiuni, potrivit unor rapoarte.

Cum își recuperează Vladimir Putin 570 de milioane sterline

Vasul  numit Scheherazade a fost lansat din nou la apă în această săptămână, după ce a petrecut luni de zile în doc uscat pentru reparații în portul toscan Marina di Carrara.

Scheherszade are spa-uri, piscine și două heliporturi

Polițiștii italieni se află acum într-o cursă pentru a finaliza investigațiile privind proprietatea unui superiaht care are spa-uri, piscine și două heliporturi înainte de a porni la drum.

Palatul plutitor, numit după o legendară regină persană, este ancorat în portul de agrement din Italia din septembrie 2020.

Zvonurile potrivit cărora Putin ar fi deținut superyacht-ul au circulat încă de la construirea acestuia.

Cu toate acestea, proprietatea sa nu a fost examinată până când echipa criticului încarcerat al lui Putin, Alexei Navalny, a publicat o înregistrare video în care se prezintă în detaliu echipajul – despre care se spune că ar face parte din serviciile de securitate rusești.

Autoritățile italiene au fost îndemnate să confiște iahtul – dar vasul ar putea să plece în orice moment din port în timp ce poliția investighează.

Un fost membru al echipajului a declarat că nava poate ieși imediat pe mare, dar probabil că nu va fi supusă verificărilor echipamentelor decât după finalizarea reparațiilor, relatează New York Times.

Yacht-ul este un „mini oraș”

Localnicii au declarat că a existat multă activitate la bordul navei în ultimele zile, deoarece membrii echipajului par să se pregătească pentru plecare.

Scheherazade a evitat până acum aceeași soartă a unor iahturi legate de ruși puternici – confiscate ca răspuns la invazia lui Putin în Ucraina – deoarece polițiștii italieni încă investighează cine este proprietarul navei.

Ambarcațiunea de lux recent reparată – supranumită „iahtul lui Putin” de către localnici – este acum liberă să plece, deoarece Guardia di Finanza nu și-a încheiat încă ancheta și nu au fost impuse sancțiuni.

Potrivit presei italiene, proprietarul iahtului de lux este Eduard Khudainatov – un magnat al petrolului care nu este în prezent supus sancțiunilor.

Khudainatov este un asociat de lungă durată al lui Igor Sechin – un aliat apropiat al lui Putin și președinte al companiei petroliere de stat rusești Rosneft.

Însă oficiali americani și activiști care au legătură cu Alexei Navalny au legat nava de Putin.

Liderul opoziției ruse încarcerat a susținut că mulți dintre membrii echipajului iahtului erau membri ai Bundesschutzdienst – agenția care asigură securitatea lui Putin și a cercului său intim.

Paolo Gozzani, liderul unui sindicat care reprezintă navigatorii din portul italian, a declarat pentru The Telegraph: „Încă cerem autorităților să ne spună ce se întâmplă la șantierul naval Marina di Carrara.

„Există un climat de omerta și secretomanie în ceea ce privește acești atotputernici proprietari de vase.

„Ne dorim mai multă transparență din partea tuturor instituțiilor publice. Avem dreptul să știm pentru cine lucrăm.”

Un muncitor care a ajutat la construcție a declarat: „Fiecare suprafață este făcută din marmură sau aur. Există nenumărate piscine, un spa, o saună, un teatru, săli de bal, o sală de sport, două heliporturi. Este ca un mini oraș.

Citește și: