Rusia face precizări, după ce avionul nuclear al lui Vladimir Putin a fost văzut aproape de Moscova

Rusia face precizări, după ce avionul nuclear al lui Vladimir Putin a fost văzut aproape de Moscova

Kremlinul a avut o primă reacție după ce o aeronavă Il-80 care va servi ca post strategic de comandă într-un eventual război nuclear a avut exerciții la Moscova, aproape de Ziua Victoriei din 9 mai.

Ce spun rușii după ce avionul nuclear al lui Vladimir Putin a fost văzut aproape de Moscova

Avionul a fost surprins escortat de două MiG-29, în timp ce zbura alături de bombardiere strategice şi avioane de luptă deasupra Moscovei. La parada militară din 9 mai, de anul acesta, vor fi prezenți aproximativ 11.000 de militari, 131 tipuri de arme şi echipament militar, 77 de avioane, a precizat miercuri ministrul apărării Serghei Şoigu.

Manifestări vor fi și în alte 28 de oraşe, cu participarea a aproape 65.000 de militari, circa 2.400 de tipuri de arme şi echipament militar şi peste 460 de avioane.

Pe de altă parte, surse au declarat că pe 9 mai, sărbătorită de Rusia drept Ziua Victoriei, Moscova vrea să organizeze o paradă militară în orașul ucrainean Mariupol, devastat în urma bombardamentelor. Pentru organizarea ca la carte a acestei manifestații a fost trimis acolo Serghei Kirienko, adjunctul șefului de cabinet al președintelui Vladimir Putin, a declarat Serviciul de Informații al Ministerului ucrainean al Apărării.

Mai multe surse SUA și ucrianene sunt de părere că Vladimir Putin ar putea anunța o „mobilizare generală” a armatei ruse în timpul discursului de la parada de pe 9 mai.

„Așteptați-vă ca Putin să facă un anunț important pe 9 mai”, transmite și analistul James Nixey.

De altfel, Kremlinul ar putea crea un „pretext” pentru a interveni în Republica Moldova care să se suprapună cu defilarea de 9 mai.

„Militarii noştri nu îşi va ajusta artificial acţiunile la vreo dată anume, inclusiv la Ziua Victoriei”, a declarat Serghei Lavrov într-un interviu pentru televiziunea italiană Mediaset, unde a făcut referire la această dată comemorând ziua de 9 mai 1945 şi capitularea naziştilor în faţa Aliaţilor, printre care Uniunea Sovietică.

„Ritmul operaţiunii din Ucraina depinde, în primul rând, de necesitatea de a minimiza posibilele riscuri pentru populaţia civilă şi militarii ruşi. Vom sărbători solemn ziua de 9 mai, aşa cum facem întotdeauna. Să ne amintim de cei care au căzut pentru eliberarea Rusiei şi altor republici ale fostei URSS, pentru eliberarea Europei de flagelul nazist”, a mai spus acesta.

Citește și:
Etichete: