Vladimir Putin și Volodimir Zelenski, posibilă întâlnire în zilele următoare

Vladimir Putin și Volodimir Zelenski, posibilă întâlnire în zilele următoare

Apelurile lui Volodimir Zelenski privind o întâlnire cu Vladimir Putin par că au dat roade. În perioada următoare, cei doi lideri europeni s-ar putea vedea față-n față, a declarat ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar. Pentru ca această întrevedere să aibă loc, președintele Recep Erdogan negociază cu șeful statului rus.

Zelenski și Putin s-ar putea întâlni în zilele următoare, afirmă ministrul turc al Apărării

Cât de curând, ar putea avea loc o întâlnire între președinții Volodimir Zelenski și Vladimir Putin, a dezvăluit ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar.

„Președintele Erdogan a discutat, în mod repetat, cu domnul Putin și cu domnul Zelenski. În cadrul acestor discuții, președintele încearcă să obțină o încetare a focului cât mai curând posibil și să se așeze la masa negocierilor. În ciuda unor dificultăți, în zilele următoare, sperăm să fie posibil ca cei doi lideri să se întâlnească”, a transmis Akar, potrivit Pravda.

Președintele Ucrainei insistă să se vadă cu liderul rus

Liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, și-a reînnoit, sâmbătă, 23 aprilie, apelul la o întâlnire cu Vladimir Putin, pentru a „pune capăt războiului”. Declarația sa a fost făcută în cadrul unei conferințe de presă susținută la o stație de metrou din inima capitalei ucrainene.

„De la început, am insistat să discutăm cu președintele rus. Nu pentru că vreau să-l cunosc, ci ca să rezolv acest conflict pe cale diplomatică. Avem încredere în partenerii noștri, nu și în Rusia”, a punctat Zelenski.

În ce situații ar putea pica negocierile de pace

În timpul conferinței de presă, președintele și-a repetat avertismentul că Ucraina va întrerupe discuțiile de pace, dacă Rusia va ucide soldații ucraineni rămași în Mariupol. Kremlinul a declarat deja că orașul-port al Ucrainei se află sub controlul său. Cu toate acestea, mai mulți soldați ucraineni s-au ascuns în interiorul unei fabrici de oțel, care rezistă atacurilor rusești. Sunt și civili acolo.

„Dacă oamenii noștri sunt uciși la Mariupol și dacă aceste pseudo-referendumuri sunt organizate în regiunea (de sud) Herson, atunci Ucraina se va retrage din orice proces de negociere”, a spus el.

Nu este exclus ca întâlnirea să aibă loc la Istanbul sau Ankara

La începutul lunii aprilie, șeful grupului de negocieri cu rușii, David Arakhamia, a mărturisit că discuțiile personale între liderii Ucrainei și Rusiei sunt posibile în viitorul apropiat, la Istanbul sau Ankara. Președintele Volodimir Zelenski a spus ulterior că, pe măsură ce Rusia amână mai mult întâlnirea liderilor, situația va fi și mai rea pentru ruși.

Citește și: