Vladimir Jirinovski a murit. Fostul vicepreședinte al Dumei, cunoscut pentru pozițiile sale ultranaționaliste

Vladimir Jirinovski a murit. Fostul vicepreședinte al Dumei, cunoscut pentru pozițiile sale ultranaționaliste

Ultra-naționalistul rus Vladimir Jirinovski, cel care a amenințat că Rusia va scălda Moldova „într-o baie de sânge“, a murit astăzi, 6 aprilie, la vârsta de 75 de ani, după o boală gravă şi prelungită. Anunțul a fost făcut miercuri de Viaceslav Volodin, preşedintele Dumei de Stat, camera inferioară a parlamentului rus. Mai multe detalii, în continuare.

A murit Vladimir Jirinovski, liderul partidului Liberal Democrat din Rusia

​​Vladimir Jirinovski, fost vicepreședinte al Dumei de Stat cunoscut pentru pozițiile sale extremiste și retorica agresivă față de statele vecine Rusiei, a murit miercuri, 6 aprilie, la vârsta de 75 de ani, a declarat miercuri Viaceslav Volodin, preşedintele Dumei de Stat, camera inferioară a parlamentului rus.

Vladimir Jirinovski, liderul istoric al Partidului Liberal Democrat din Rusia, ultranaţionalist, s-a stins din viață miercuri, după „o boala lungă şi dureroasă“, a precizat Volodin.

„Tocmai s-a aflat că Vladimir Volfovici Jirinovski a murit după o boală gravă și prelungită. Să-i onorăm memoria“, a spus acesta la o ședință a legislativului de la Moscova.

„Pentru noi toţi este o pierdere ireparabilă. Fie ca amintirea sa luminoasă să rămână pentru totdeauna în inimile noastre“, a adăugat şeful Dumei de Stat.

Jirinovski a fost internat pe 2 februarie la Spitalul Clinic Central din Moscova, fiind diagnosticat cu COVID-19 și leziuni pulmonare extinse, care i-au compromis până la 75% din plămâni.

Politicianul rus era cunoscut pentru tiradele sale antioccidentale şi ieşirile provocatoare, care l-au ținut mai bine de trei decenii în atenția publicului.

„Personalitatea sa este atât de mare, încât este dificil de imaginat evoluţia sistemului politic din Rusia modernă fără el“, a scris Viaceslav Volodin pe Telegram.

Reamintim că, în ultima săptămână a lunii martie, au apărut zvonuri referitoare la moartea liderului formaţiunii naţionaliste Partidul Liberal Democrat din Rusia (PLDR), însă ele au fost negate de Duma de Stat.

Citește și: Decizie drastică luată de un primar ucrainean, după ce un jurnalist străin a murit în bombardamente

Cine a fost și ce a făcut Jirinovski, apropiatul lui Putin

Vladimir Volfovich Zhirinovsky s-a născut în orașul Alma-Ata (Kazahstan) pe 25 aprilie 1946 și a absolvit Institutul de Limbi Orientale (ulterior, Institutul Țărilor din Asia și Africa) de la Universitatea de Stat din Moscova, cu o diplomă în Turcia și limba turcă (1970), și Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moscova, cu o diplomă în drept (1977).

De-a lungul anilor, Zhirinovsky a ocupat mai multe funcții didactice, fiind profesor de drept internațional, doctor în științe filozofice, membru titular al Academiei Internaționale de Informatizare, profesor la Facultatea de Sociologie a Universității de Stat din Moscova, precum și profesor onorific și doctor al mai multor instituții de învățământ superior, inclusiv Universitatea de Drept și Financiar din Moscova, Universitatea Lingvistică de Stat din Moscova, Academia Rusă de Advocacy și altele (mai multe detalii AICI).

Citește și: