Câți români și-au pierdut viața din cauza Covid-19: ”S-ar putea să nu știm niciodată”

Câți români și-au pierdut viața din cauza Covid-19: ”S-ar putea să nu știm niciodată”

Atât de mult s-au schimbat normele de definire ale unui decedat de Covid-19 în România, încât până și ministrul Sănătății a ajuns să fie reticent că vom afla vreodată pagubele acestei vieți sub formă de pierderi de vieți omenești.

În teorie, indiferent de bolile pe care le-a mai avut o persoană la momentul decesului, dacă a fost infectată și cu noul coronavirus, va fi înregistrată ca o victimă de Covid-19. În practică, acest sistem a fost considerat defectuos și a suferit mai multe modificări. Ulterior, neînțelegerile au fost atât de mari vizavi de definiție, încât mai multe județe ale țării au apelat la algoritmi diferiți. Urmarea este evidentă.

„S-ar putea ca nicodată să nu ştim câte persoane au decedat de COVID în această pandemie”, a declarat miercuri seară ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă. Ea a afirmat, din nou, că decesele fie nu au fost raportate corect, fie nu au fost înregistrate corect în diversele baze de date, dar a evitat în continuare să spună despre ce diferență este vorba: „M-aş feri să spun că se adaugă morţi sau că se scad morţi sau că se ascund morţi”.

Mențiunile îngrijorătoare au fost făcute într-o intervenție a doamnei ministru la Europa FM. Ea consideră că există discrepanțe privind modul de raportare al deceselor de Covid, o realitate care se reflectă și într-un raport preliminar pe marginea subiectului. Ioana Mihăilă a spus clar că raportarea în diversele baze de date nu a dat rezultate similare, fără să facă vreo referință la cifre clare.

Chestionată dacă este aşa cum relatează presa, că ar fi cel puţin 5.000 de decese în plus faţă de cele înregistrate oficial, ministrul Sănătăţii a afirmat: ”M-aş feri să spun că se adaugă morţi sau că se scad morţi sau că se ascund morţi. Concluziile pe care le avem ca urmare a raportului preliminar arată că, în diferite baze de date, prin diferite metode de raportare, s-au obţinut rezultate diferite. S-ar putea ca niciuna dintre ele să nu ne dea un rezultat exact, aşa cum s-ar putea ca nicodată să nu ştim câte persoane au decedat de COVID în această pandemie. Fie că nu au fost raportate corect, fie că nu au fost înregistrate corect, fie că nici măcar nu au fost diagnosticate”.

În prima parte a zilei de azi ar trebui ca raportul la care a făcut referire ministrul Sănătății să devină și Public. Conform datelor pe care le-a făcut publice fostul ministru, Vlad Voiculescu, decesele de Covid sunt subraportate în România. Doar la Colentina exista o diferență de 500 de decese, spunea Voiculescu după ce a fost demis de către premier, iar „situația este valabilă pentru majoritatea covârșitoare a spitalelor”.

Citește și: