Decizie drastică luată de un primar ucrainean, după ce un jurnalist străin a murit în bombardamente

Decizie drastică luată de un primar ucrainean, după ce un jurnalist străin a murit în bombardamente

Aleksandr Markuşin, primarul din Irpin, a spus că nu mai permite accesul presei în oraş, din motive de siguranţă, la scurt timp după ce Brent Renaud, fost videojurnalist la New York Times, a fost ucis, duminică, în oraș. În plus, un alt jurnalist şi un civil ucrainean au fost răniţi în timpul atacului.

Ce decizie a luat un primar ucrainean, după moartea unui jurnalist străin în bombardamente

„Începând de astăzi, le interzicem jurnaliştilor să intre în Irpin. Astfel vrem să le salvăm viaţa şi să salvăm viaţa celor care ne apără”, a spus Markuşin într-un clip video postat în social media, potrivit Le Figaro.

Consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, a declarat că SUA vor impune „consecințe adecvate” Rusiei, după uciderea jurnalistului american Brent Renaud.

Cum se desfășoară viața în Kiev, în timp ce rezidenții se confruntă cu bombardamente mortale

Locuitorii Kievului nu au niciun răgaz din teroarea atacurilor împotriva clădirilor rezidențiale, cu mai multe bombardamente mortale luni dimineață. O persoană a murit și alte șase au fost rănite când un bloc de apartamente din districtul Obolon din Kiev a fost lovit luni dimineața. Nici o fereastră nu a rămas intactă atunci când clădirea de locuințe a fost lovită, o scară în mijlocul acesteia fiind distrusă și arsă complet.

Oamenii care locuiau în zonă erau vizibil în stare de șoc. Mulți plângeau, căutând refugiu la rude și prieteni. Un bărbat și o femeie care locuiesc la etajul al nouălea al clădirii au declarat pentru CNN că au fost treziți de sunetul brusc al unei explozii masive. Clădirea a luat foc, iar apartamentul lor s-a umplut rapid de fum. Nu puteau respira, au spus aceștia pentru CNN.

Aceștia au reușit să scape pe scări, dar ruda lor în vârstă de 82 de ani, care locuiește în partea cea mai distrusă a clădirii, a trebuit să fie evacuată pe acoperiș.

Clădirile de apartamente din zonă erau acoperite cu resturi arse, gardul colorat care căptușea o potecă s-a spart în bucăți. La un moment dat, un preot a venit la fața locului, oferind confort locuitorilor. Potrivit oamenilor de la fața locului, salvatorii au reușit să salveze toate animalele de companie care locuiau în clădire.

Locuitorii imobilului au putut să se întoarcă în apartamente pentru a-și ridica bunurile, dar numai după ce și-au arătat documentele.

O altă lovitură a lovit un drum din Kurenivka, un alt cartier rezidențial din Kiev, omorând o persoană și rănind încă șase, potrivit unei declarații a primarului Kievului, Vitali Klitschko.

Kievul a fost atacat de inamic astăzi. Au fost explodate ferestrele, iar balcoanele caselor și magazinelor din jur, chiar și parterul, au fost distruse”, a spus Klichko, potrivit CNN, adăugând că un troleibuz gol care se afla pe drum a fost complet distrus.

Citește și: