23 sept. 2022 | 15:34

VIDEO Mobilizarea parțială în Rusia decurge prost. Imaginile fac înconjurul lumii

ULTIMA ORĂ
VIDEO Mobilizarea parțială în Rusia decurge prost. Imaginile fac înconjurul lumii

Mai multe clipuri apărute pe rețelele sociale arată cum decurge mobilizarea parțială în Rusia: bărbați beți au început să se ia la bătaie, preoții binecuvântează cu apă sfințită noii recruți, în timp ce un cercetător este îngrijorat de epurarea etnică a unor regiuni. Imaginile au devenit virale.

Cum arată încorporarea în Rusia

„Mobilizarea parțială” de către președintele rus Vladimir Putin a aproximativ 300.000 de rezerviști, pentru a susține forțele rusești din Ucraina, nu a fost o mișcare populară. Orașele au văzut cele mai mari proteste față de război, iar bărbații panicați s-au grăbit la graniță sau să cumpere biletele de avion rămase la prețuri exorbitante către puținele destinații care încă îi primesc.

Înregistrările cu încorporarea rușilor au fost distribuite în mediul online de jurnalistul bielorus Tadeusz Giczan, acesta fiind și cercetător la Centrul de Analiză Politică Europeană, un institut non-profit dedicat studiului Europei Centrale și de Est. Acesta notează, în mod ironic, că Orientul Îndepărtat Rus a raportat deja primele „victime” în rândul bărbaților mobilizați.

„Nici măcar n-am ajuns și un bărbat are deja un atac cerebral. Între timp, a durat doar câteva ore pentru ca un alt grup de ruși mobilizați să se îmbete crițe. ‘Pentru ce mergem? Unde mergem? Dracu’ știe!’”, îi citează jurnalistul pe unul dintre bărbații ruși din înregistrare.

Bărbații s-au luat la bătaie

Un alt filmuleț din localitatea Yuzhno-Kurilsk (regiunea Sahalin) a surprins momentul în care unii dintre bărbații mobilizați s-au luat la bătaie, din cauza consumului ridicat de alcool.

Preoții cer ajutor divin pentru recruți

De asemenea, potrivit unui video distribuit de jurnalistul Francis Scarr (BBC), un preot binecuvântează recruții în timp ce îi stropește cu apă sfințită în orașul Lipețk (vestul Rusiei). În mod interesant, înregistrarea arată că, de fapt, Ministerul Apărării de la Moscova și-a extins efortul de recrutare și spre vest.

Ce prevede decretul lui Putin

După ce Vladimir Putin a ordonat mobilizarea, ministrul Serghei Șoigu a explicat că, inițial, vor fi încorporați 300.000 de rezerviști pentru apărarea granițelor Rusiei. Însă, ziarul Novaia Gazeta, condus de laureatul Nobel, Dmitri Muratov, a relatat, joi, citând o sursă din interiorul administrației prezidențiale de la Moscova, că paragraful secretizat din decret prevede înrolarea unui milion de oameni.