Rușii și-au pierdut puterea de luptă, care a scăzut sub 90% față de nivelul de dinaintea invaziei în Ucraina. Cine face declarațiile

Rușii și-au pierdut puterea de luptă, care a scăzut sub 90% față de nivelul de dinaintea invaziei în Ucraina. Cine face declarațiile

Puterea de luptă a trupelor ruse a scăzut sub 90% față de nivelul anterior invaziei, apreciază un oficial american al Apărării, sugerând că Rusia a suferit pierderi mari de armament și un număr de victime în creștere. Acesta a subliniat, totodată, că în rândul armatei lui Putin au fost constatate probleme de moral, probleme de comandă și control, dependența de recruți și lipsa unui progres real către Kiev. Mai multe detalii, în continuare.

Puterea de luptă a rușilor a scăzut sub 90%

Puterea de luptă a Rusiei în Ucraina a scăzut sub 90% comparativ cu nivelul de dinaintea invaziei, pentru prima dată de la începutul ofensivei militare, a declarat marți un înalt oficial american al Apărării, sugerând că armata lui Putin a înregistrat mari pierderi de armament și un număr de victime în creștere, transmite The Guardian.

Potrivit estimărilor făcute de SUA, Rusia a adunat peste 150.000 de soldați în jurul țării vecine înainte de invazia din 24 februarie, alături de avioane, artilerie și tancuri, pentru un atac pe scară largă.

„Evaluăm puterea de luptă a Rusiei la puțin sub 90 la sută“, a precizat oficialul, care a preferat să-și păstreze ascunsă identitatea.

Acesta a făcut, de asemenea, o analiză critică a capacității Rusiei de a prelua Ucraina, descriind probleme de moral, probleme de comandă și control, dependența de recruți și lipsa unui progres real către Kiev.

„Știm că s-au bazat pe recruți și încă o fac. Încă au în mare parte o armată de recrutați. Așadar, aceștia sunt bărbați foarte tineri care nu au o experiență îndelungată și credem că toți acești factori se combină pentru a le afecta moralul“, a completat oficialul american al Apărării.

Citește și: Trupele ruse, din nou în dificultate. Ce relevă ultimul raport al serviciilor militare britanice de spionaj

Rusia nu se aștepta „la acest nivel de rezistență“

Potrivit oficialului american, trupele ruse nu se așteptau la un nivel de rezistență atât de crescut al ucrainenilor, fapt pentru care se confruntă acum cu probleme de moral.

„În mod anecdotic, încă evaluăm că rușii se confruntă cu probleme de moral la diferite niveluri și în diferite locuri… Nu se așteptau la acest nivel de rezistență“, le-a mai spus oficialul reporterilor.

Acesta a mai afirmat, totodată, că armata rusă este formată în mare parte din recruți, care nu au o „experiență îndelungată“ ca soldați.

„Unora dintre ei nici măcar nu li s-a spus ce urmau să facă, de fapt, în interiorul Ucrainei“, a mai punctat oficialul american.

Citește și: