Rușii ocupă parțial trei suburbii ale Kievului, în încercarea de a încercui capitala

Rușii ocupă parțial trei suburbii ale Kievului, în încercarea de a încercui capitala

În timp ce lupta pentru Mariupol continuă, forțele ruse caută să încercuiască Kievul. Ministerul Apărării din Ucraina a transmis marți că invadatorii ruși care avansează spre capitală au preluat parțial controlul asupra a trei suburbii: Bucha, Hostomel și Irpin. Între timp, încercările Moscovei de a captura Kievul sunt catalogate de Oleksii Arestovici, consilier prezidențial al lui Volodimir Zelenski, drept „sinucidere“. Mai multe detalii, în continuare.

Rușii ocupă parțial Bucha, Hostomel și Irpin

În încercarea de a împrejmui Kievul, forțele ruse au ocupat parțial trei suburbii din nord-vestul capitalei, în timp ce armata ucraineană continuă să apere Mariupol – un deputat acuzând Moscova că încearcă să înfometeze orașul asediat pentru a se preda, transmite news.sky.com.

În primele ore ale zilei de marți, armata ucraineană a declarat că a preluat controlul asupra Makariv – o suburbie importantă din punct de vedere strategic a Kievului, după o luptă aprigă. Asta înseamnă că forțele invadatoare nu mai pot înconjura capitala dinspre nord-vest.

Ministerul ucrainean al Apărării a declarat, însă, că rușii care avansează spre capitală au reușit să ocupe parțial Bucha, Hostomel și Irpin. De asemenea, Rusia a pus mâna pe un coridor terestru cu Peninsula Crimeea, pe care a anexat-o în 2014, blocând accesul Ucrainei la Marea Azov.

Forțele ucrainene încă rezistă încercărilor rusești de a captura orașul asediat Mariupol, care luni a refuzat să se predea.

Citește și: Primarul din Irpin a primit o propunere șocantă din partea rușilor. Ce au oferit în schimbul orașului

Capturarea Kievului ar fi „sinucidere“ pentru Rusia

Un consilier prezidențial ucrainean a declarat marți că preluarea controlului asupra Kievului reprezintă în mod clar o prioritate pentru Rusia, însă încercarea de a face acest lucru a fost catalogată de el drept „sinucidere“ pentru Moscova.

Oleksiy Arestovych a adăugat că „ostilitățile active“ dintre cele două părți s-ar putea încheia în două-trei săptămâni.

În ciuda bombardamentelor puternice, Rusia nu a capturat capitala Ucrainei, iar potrivit asigurărilor oferite de primarul Kievului, Vitali Klitschko, acest lucru nu se va întâmpla vreodată.

La Kiev este în vigoare o interdicţie de acces în oraş până mâine la ora 7:00, deoarece zona se confruntă cu „mai multe bombardamente“.

Citește și: