Toți pensionarii români trebuie să știe cum primesc pensia pe card: ghid complet

Toți pensionarii români trebuie să știe cum primesc pensia pe card: ghid complet

Digitalizarea a evoluat în mai multe domenii, mai ales în ultimul an, când am fost nevoiți să stăm mai mult în case și să ne rezolvăm toate treburile online. Pensionarii români se adaptează și ei treptat la acest lucru.

Pentru a se evita contactul fizic și banii cash, cardurile de pensii le simplifică viața pensionarilor și îi protejează de virus.

Astfel, pensionarii pot primi rapid şi comod banii direct în cont, pot plăti direct cu cardul pentru facturi sau cumpărături și pot să își facă programul după bunul plac, fără a mai avea grija manevrării unor sume mari de bani.

De zece ani, mai precis din 2007, prin modificarea legii 19/2000, pensionarii îşi pot primi pensia şi pe card, nu doar prin mandat poştal. În urma convenţiilor încheiate de Casa Naţională de Pensii şi alte Drepturi de Asigurări Sociale (CNPAS) cu Poşta Română, plata pensiei se realizează de către casele teritoriale de pensii şi se poate efectua prin mandat poştal, cont curent sau cont de card.

Ce trebuie să facă pensionarii ca să primească pensia pe card

Iată ce trebuie să faci pentru a putea primi pensia pe card.

În primul rând, mergi la banca la care vrei să îți deschizi un cont bancar cu buletinul şi ultimul talon de pensie. Contul se poate deschide fie pe numele beneficiarului pensiei, fie la cerere, pe numele reprezentantului legal, care va trebui să prezinte procură specială, conform legii.

După deschiderea contului, trebuie să mergi la casa judeţeană de pensii de care aparţii şi să completezi o cerere de virare a pensie în contul de card. Vei avea nevoie de un extras de cont în care să fie vizibil contul IBAN, o copie a talonului de pensie și o copie a actului de identitate.

Deşi pensia va fi virată în contul de card, talonul de pensie va fi trimis în continuare prin intermediul Poştei Române. Prin urmare, talonul de pensii va fi adus tot de poştaş, iar dacă acesta nu ne găseşte la domiciliu, vom putea ridica talonul de la oficiile poştale, până la sfârşitul lunii curente.

Este important de ştiut că dacă talonul nu este ridicat de la oficiul poştal timp de trei luni consecutive, atunci se poate sista plata pensiei.

Citește și: