Schimbarea pentru toți pensionarii cu banii pe card: se întâmplă online, nu mai stai după poștaș

Schimbarea pentru toți pensionarii cu banii pe card: se întâmplă online, nu mai stai după poștaș

Casa Națională de Pensii Publice va transmite, la cerere, talonul mov de pensie în format electronic, prin e-mail sau într-un cont online deschis în portalul instituției, pentru pensionarii care au optat pentru plata în cont curent sau cont de card, prevede un proiect legislativ adoptat acum de Parlament, prin votul final al deputaților. Pentru a intra în vigoare, proiectul mai trebuie doar promulgat de șeful statului.

Din numărul total de 4,66 milioane de pensionari aflați în plată în luna februarie 2021, aproximativ 40% primesc pensia prin virament bancar. Pentru acei pensionari, CNPP transmite odată cu virarea sumelor în cont și documentele de informare, talonul mov, cu privire la sumele plătite, în format fizic, adică pe hârtie, prin Poșta Română, pentru a fi înmânate lunar la domiciliul/reședința lor.

Talonul mov este solicitat, de exemplu, de medici pentru a asigura tratamentul în sistemul public sau prescrie medicamente compensate pentru pensionari. Alte instituții solicită acest talon pentru diverse facilități acordate pensionarilor.

„Din semnalele primite de la pensionari, majoritatea nemulțumiți de faptul că, aceste taloane sunt de multe ori rătăcite sau întârzie să le fie livrate, a reieșit nevoia de a le oferi în format electronic. Majoritatea acestor persoane au optat pentru a primi pensia în cont bancar, tocmai pentru a evita ca pensia să le fie livrată în numerar la domiciliu și doresc ca și taloanele de pensie să le fie livrate în format electronic. Pensionarii îl pot accesa oricând, îl pot tipări în mai multe exemplare, funcție de nevoie și nu mai trebuie să aștepte poștașul în ziua și ora fixă”, argumentează inițiatorii.

Astfel, pentru pensionarii învățați cu mijloacele electronice de comunicare și cu serviciile bancare, devine o corvoadă să intre în posesia talonului mov.

Cum funcționează talonul electronic

Transmiterea talonului în format electronic se va face în luna următoare înregistrării cererii, în maximum 48 de ore de la efectuarea plății drepturilor în cont curent sau cont de card.

De asemenea, transmiterea documentului în format electronic va fi opțională, nu obligatorie.

Talonul de pensie în format electronic va avea aceeași valoare ca și cel clasic din punct de vedere juridic și va fi acceptat de către instituțiile care solicită prezentarea acestuia ca dovadă a calității de persoană aflată în pensie.

„Instituțiile și autoritățile publice care îl solicită nu vor condiționa oferirea de informații sau de servicii de prezentarea documentului în format fizic”, prevede proiectul adoptat.

În termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a legii, Guvernul va trebui să adopte normele metodologice de aplicare a noilor reglementări. Senat: Elevii vor primi anual tichete culturale. Valoarea tichetelor și unde vor fi folosite

Autorii proiectului subliniază că măsura nu presupune cheltuieli suplimentare de la bugetul de stat și nu presupune stabilirea de noi obligații pentru contribuabili. Dimpotrivă, măsura va aduce o economie la bugetul Casei Naționale de Pensii Publice, prin diminuarea cheltuielilor generate de livrarea fizică a taloanelor prin Poșta Română.