Vestea proastă a dimineții pentru fanii Dacia: a venit chiar de la Ford și nu s-a mai întâmplat niciodată

Vestea proastă a dimineții pentru fanii Dacia: a venit chiar de la Ford și nu s-a mai întâmplat niciodată

Dacia și Ford sunt singurii producători de autoturisme din România și se află într-o concurență acerbă unul cu altul. Tocmai au ajuns online cele mai recente statistici legate de giganți auto de la noi, iar constructorul de la Mioveni nu are motive de bucurie.

Suntem la mijlocul lunii februarie și tocmai au fost publicate performanțele pe partea de producție a Dacia și Ford pe luna ianuarie a acestui an. Cu această ocazie, aflăm că Ford a depășit detașat Dacia, chiar dacă ambele uzine au avut o producție relativ mică, în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut.

Dacia, premieră tristă, fără precedent

Pentru prima dată în istorie, Ford a depășit producția Dacia în ianuarie 2022. În contextul crizei prelungite de cipuri și semiconductori, continuă să există probleme de producție în întreaga industrie auto, dar nu s-ar fi așteptat nimeni ca cei de la Ford să fie mai eficienți în a face față penuriei de componente electronice.

Dincolo de asta, România a înregistrat în luna ianuarie 2022 un volum de autoturisme asamblate mult sub media lunară cu care eram obișnuiți în anii trecuți. Ca referință, au fost raportate, potrivit datelor ACAROM, 35.171 autoturisme. De această dată, volumul este cu 8,48% mai mic decât cel înregistrat în urmă cu un an, când era deja în scădere față de anul anterior, ca o consecință a crizei de cipuri.

Dacă defalcăm producția menționată mai sus pe branduri, Ford a reușit să depășească Dacia în premieră. Au fost asamblate nu mai puțin de 19355 de autovehicule la Craiova, în timp ce, la Mioveni, discutăm de doar 15.816 mașini.

Vestea tristă tristă legată de ianuarie vine după ce, în 2021, piața auto de la noi înregistrase deja o scădere de aproximativ 4% față de anul anterior, până la pragul de 420.755 de mașini produse. Ford a reușit să asambleze 163.350 de mașini, cu 15.000 mai puține decât în aceeași perioadă a anului anterior, pe când Dacia a avut o scădere de doar 0,65% de la an la an, până la 257.405 autoturisme.