Dacia Spring, îngropată de concurență: românii de la Mioveni s-ar fi bucurat să nu se întâmple asta

Dacia Spring, îngropată de concurență: românii de la Mioveni s-ar fi bucurat să nu se întâmple asta

În 2021, Dacia Spring a marcat intrarea constructorului de la Mioveni pe piața mașinilor electrice, chiar dacă autoturismul este, de fapt, produs în China. Din păcate, bolidul ”autohton” nu a reușit să facă valuri în piață.

Dacia Spring a ajuns pe străzile din Europa abia în ultimul trimestru din 2021. Din acest motiv, chiar dacă s-a descurcat rezonabil la vânzări, nu a avut ocazia să concureze de la egal la egal cu performanța unor autoturisme care au fost disponibile pe întreaga perioadă a celor 12 luni. Dincolo de asta, mașinile electrice au avut un an foarte bun pe bătrânul continent, înregistrând o creștere a vânzărilor de aproape 70% comparativ cu 2020, până la o medie de aproximativ 10% din totalul autovehiculelor comercializate.

Mașinile electrice, mai populare ca niciodată în Europa, cu excepția Dacia Spring

În speranța că Dacia Spring va reuși să intre în top 10 pe 2022, în clasamentul pe anul trecut nu a reușit încă să se strecoare. Dincolo de asta, este destul de interesant progresul preferinței șoferilor pentru mașini electrice. În Norvegia, de exemplu, nu mai puțin de 63% dintre achizițiile de autoturisme din 2021 au fost pentru cele cu propulsie electrică. Pe locul doi, la distanță foarte mare, se află Olanda cu 19,8% și Suedia cu 19%. Tot peste 13% achiziții de mașini electrice în 2021 au avut și Austria, Germania, Elveția și Danemarca. România, în mod aproape șocant, a reușit să nu mai fie la coada clasamentului, probabil exact datorită vânzărilor de Dacia Spring din ultimul trimestru al anului trecut.

În ceea ce privește modele de autoturisme care au făcut valuri în Europa, pe prima poziție se află Tesla Model 3, care a reușit să detroneze Renault Zoe. Model 3 s-a bucurat de o creștere de 64% și a ajuns la 141.221 de clienți. Zoe, în schimb, a înregistrat o scădere a interesul cu 28% până la 71.579. Pe locul trei s-a clasat Volkswagen ID.3. Pe patru este poziționat Volkswagen ID.4, fratele mai mare și mai deștept de la ID.3. Kia Niro este pe 5, urmat de Fiat 500. Skoda Enyaq, tot din grupul Volkswagen, este pe 7. Până la 10, mai avem Peugeot 208, Volkswagen Up și Nissan Leaf.  Întregul top, inclusiv cu Dacia Spring pe poziția 14, îl poți vedea în tabelul de mai jos.