Vestea proastă a dimineții pentru fanii Dacia: ce se întâmplă cu Spring

Vestea proastă a dimineții pentru fanii Dacia: ce se întâmplă cu Spring

Dacă ne uităm la vânzări, Dacia Spring se pare că a avut toate ingredientele pentru a fi un succes la scară largă. Cu raportul perfect preț/performanță, foarte mulți șoferi au visat la bolidul electric de la Mioveni. Din păcate, lucrurile par să nu fie atât de roz.

Din momentul în care a fost disponibilă pentru precomenzi, în martie 2021, foarte mulți români s-au îngrămădit să achiziționeze o Dacia Spring. A ajutat foarte mult și încadrarea în programul Rabla Plus, care a venit cu reduceri masive în cazul achizițiilor de autovehicule verzi, electrice cu emisii zero sau hibrid.

Dacia Spring, subiect de scumpiri

În momentul în care s-a terminat programul Rabla pe 2021, au scăzut brusc și vânzările pentru Dacia Spring. Din cauza condițiilor din piață, însă, având în vedere la ce preț se va putea achiziționa prima mașină electrică românească în noua rundă Rabla, este posibil ca mulți români să renunțe la fantezia trecerii la electrice.

Din păcate, atât din prisma penuriei de cipuri, cât și a scumpirii materiilor prime, prețurile mașinilor noi au urcat în 2021 cu 4-7%, chiar și la Dacia, iar trendul scumpirilor va continua și în 2022. Încă din prima lună a acestui an, Spring a devenit un pic mai inaccesibil.

Dacia Spring a avut un preț de achiziție de 18.100 euro cu TVA inclus, când au fost inițiate primele comenzi, în martie 2021. La 1 decembrie 2021, mașina din China ajunsese la 19.100 de euro. Cu alte cuvinte, la momentul actual, varianta Comfort Plus, singura disponibilă pe meleaguri mioritice, a sărit deja cu 1000 de euro de la momentul lansării.

Prețul pentru Dacia Spring s-a scumpit din nou în 2022 cu aproximativ 500 de euro. Cu alte cuvinte, prețul de catalog pentru mașina electrică românească produsă în China este la această oră 19600 de euro. În cazul foarte fericit în care o cumperi prin Rabla 2022 și profiți, în același timp, de programul Dacia Avantaj pentru reduceri suplimentare, mașina poate fi achiziționată la un preț de aproximativ 8250 de euro. Perioada de așteptare pentru cei care fac acum comandă este între opt și zece luni.