25 aug. 2022 | 08:56

Cât timp vom mai avea facturi ”mici” la energie în România: când se va încheia plafonarea, compensarea, în mod oficial

ACTUALITATE
Cât timp vom mai avea facturi ”mici” la energie în România: când se va încheia plafonarea, compensarea, în mod oficial

De aproximativ un an, în România, au fost implementate mai multe mecanisme de compensare și plafonare a facturilor la energie, indiferent dacă vorbim de gaze naturale sau energie electrică. În mod previzibil, acestea nu vor rămâne în vigoare la infinit.

Deși facturile la energie electrică și gaze naturale nu mai sunt de mult timp mici pentru români, este doar o chestiune de timp până când vor exploda cu adevărat, până când cifrele fabuloase din piața spot de energie se vor reflecta în prețul pe care îl plătește fiecare dintre noi. Despre acest aspect a vorbit ieri ministrul Energiei, Virgil Popescu, la finalul ședinței de Guvern.

Când se termină plafonarea și compensarea facturilor în România

Schema actuală de plafonare și compensare a facturilor la energie va rămâne în vigoare până la 31 martie 2023. Între timp, va fi introdus un sistem de supraimpozitare pe întregul lanț din energie, nu doar pentru producători. Acesta din urmă nu va avea neapărat un impact real asupra plăților pe care le efectuează românii în fiecare lună, dar, măcar, va aduce mai mulți bani la bugetul de stat.

„Acum sunt supraimpozitaţi producătorii, dar este normal să fie impozitat tot lanţul. Nu văd de ce un intermediar ar trebui să câştige mai mult de câteva procente, că doar ia şi vinde, nu face altceva. Nu văd de ce să câştige dublu, triplu. Nu e normal ca unii să facă profituri foarte mari şi alţii să le plătească. Preţul care este acum în PZU este foarte mare”, a spus ministrul, scrie Agerpres.

Este important de reținut că oficialul a evitat să afirme dacă supraimpozitarea întregului lanț din domeniul energiei se va aplica de la 1 septembrie. „Nu Ministerul Energiei trebuie să stabilească acest lucru, nu noi stabilim taxele şi impozitele, împreună cu Ministerul Finanţelor şi ANRE. Haideţi să finalizăm calculele din interior şi vom ieşi public. Îmi cereţi un dead-line pe o măsură care nu este de competenţa mea”, a insistat ministrul.

O întrebare legată de poziția social democraților pe subiect a fost inevitabilă, în contextul în care oficialii PSD au cerut această supraimpozitare de la începutul anului. „PNL a susţinut mereu acest lucru şi probabil că atunci nu s-a putut pune în practică. Vă asigur că Ministerul Energiei ştie ce are de făcut”, a afirmat oficialul.

Vizavi de plafonarea și compensarea prețului la energie plătit de populație, lucrurile sunt clare ”Plafonarea va rămâne, evident. Ordonanţa este în vigoare până la 31 martie. Nu se va întâmpla nimic cu facturile românilor peste iarnă. În septembrie-octombrie vom lucra la ce se va întâmpla după 31 martie”, a arătat oficialul guvernamental.
La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele