20 sept. 2022 | 22:44

Val de reacții după dorința rușilor de anexare a teritoriilor ucrainene. Cum răspunde Occidentul

ULTIMA ORĂ
Val de reacții după dorința rușilor de anexare a teritoriilor ucrainene. Cum răspunde Occidentul

Anunțul oficialilor pro-Kremlin privind organizarea de referendumuri în anumite teritorii ucrainene pentru alipirea la Rusia a creat un ecou în lume, comunitatea internațională reacționând imediat. Atât Uniunea Europeană, cât și NATO au luat atitudine și condamnă decizia marionetelor lui Vladimir Putin.

Referendumuri în Ucraina. Reacția Occidentului după anunțul separatiștilor proruși

Dacă la Moscova este motiv de bucurie, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, declarând că organizarea referendumurilor „confirmă faptul că oamenii vor să fie stăpânii propriului destin”, blocul comunitar european și alianța occidentală nu sunt de acord cu planurile rușilor.

„De la începutul operaţiunii militare speciale şi în perioada premergătoare acesteia, am spus că poporul acelor teritorii ar trebui să îşi decidă soarta”, a transmis Lavrov.

Olaf Scholz condamnă planurile lui Putin

Cancelarul german Olaf Scholz a explicat că Berlinul nu va recunoaște referendumurile privind intrarea Donbasului și a teritoriilor eliberate în componenţa Rusiei.

„Rusia trebuie să-și retragă trupele din Ucraina. Ucraina are tot dreptul să-şi apere integritatea și suveranitatea țării sale și democrația sa, iar noi sprijinim Ucraina în acest sens”, a menționat oficialul UE. „Prin urmare, este, de asemenea, destul de clar că aceste referendumuri fictive nu pot fi acceptate, pentru că nu sunt acoperite de dreptul internațional și de înțelegerea la care a ajuns comunitatea mondială”, a completat șeful Guvernului german.

„O nouă escaladare a războiului”

La rândul său, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a reacționat, marți seară, la anunțul rușilor conform căruia vor urma să fie organizate referendumuri pentru alipirea Donbasului separatist la Rusia. Șeful alianței militare occidentale susține că aceste planuri „escaladează” războiul din Ucraina.

„Referendumurile contrafăcute nu au nicio legitimitate și nu modifică natura războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Aceasta este o nouă escaladare a războiului lui Putin. Comunitatea internațională trebuie să condamne această încălcare flagrantă a legii internaționale și să accentueze sprijinul pentru Ucraina”, este mesajul lui Stoltenberg.

Liderii separatiști din așa-zisele republici populare Donețk și Lugansk (estul Ucrainei) vor organiza referendumuri de aderare la Rusia în perioada 23-27 septembrie. De asemenea, și oficialii din Hersonul ocupat vor face la fel, inclusiv autoritățile proxy ruse din regiunea Zaporojie. Vezi și reacția Ucrainei.

Donbas și Herson vor putea fi apărate prin orice mijloace

Dmitri Medvedev, fost lider al Kremlinului din 2008 până în 2012, susține aceste referendumuri, despre care spune că vor schimba calea istoriei Rusiei și vor permite Kremlinului să apere regiunile anexate.

Referendumurile din Donbas sunt de mare importanță nu numai pentru protecția sistemică a locuitorilor din LNR, DNR și alte teritorii eliberate, ci și pentru restaurarea justiției istorice. Acestea schimbă complet vectorul de dezvoltare a Rusiei timp de decenii. Și nu numai în țara noastră. Pentru că, după ce acestea vor fi realizate și noile teritorii vor fi admise în Rusia, transformarea geopolitică a lumii va fi ireversibilă (…)”, a spus vicepreşedintele Consiliului de Securitate.