Reacția Ucrainei la referendumurile organizate de ruși în Donbas: „Așa arată oroarea înfrângerii”

Reacția Ucrainei la referendumurile organizate de ruși în Donbas: „Așa arată oroarea înfrângerii”

Autoritățile proruse din Lugansk și Donețk (regiunea Donbas din estul Ucrainei) au anunțat, marți, că vor organiza un referendum pentru unificarea cu Rusia în perioada 23 – 27 septembrie 2022. De asemenea, marionetele lui Vladimir Putin din Herson și Zaporojie au decis la fel, dar fără să ofere o dată concretă. Guvernul de la Kiev a reacționat imediat.

Marionetele lui Putin vor referendum în Herson, Lugansk și Donețk

Autoproclamatele republici separatiste Donețk și Lugansk au transmis că, în perioada 23-27 septembrie, vor organiza referendumuri pentru aderarea la Rusia, notează TASS. Totodată, și prorușii din Hersonul ocupat așteaptă permisiunea Moscovei pentru alegeri similare.

Oficialii proruși din cele două așa-zise „republici” separatiste autoproclamate din estul Ucrainei au pledat pentru voturi urgente prin care să ceară Moscovei să anexeze imediat aceste teritorii. Occidentul susține că este un semn de panică aparentă că războiul Kremlinului în țara vecină eșuează.

Cum răspunde Kievul

Şeful Biroului preşedintelui Ucrainei, Andri Ermak, a spus că „flashmob-ul aşa-numitelor referendumuri organizat de invadatorii ruşi” în teritoriile ocupate ale Ucrainei” arată, de fapt, teama acestora, declaraţiile făcute de ruși fiind niște manipulări.

„Un şantaj naiv prin amenințări și povești de groază cu referendumuri şi mobilizări din partea celor care știu să lupte doar cu copiii și cu civilii”, a subliniat Ermak. Potrivit acestuia, așa arată oroarea înfrângerii: „Inamicul se teme, manipulează în mod primitiv. Ucraina va rezolva problema rusă. Ameninţarea poate fi eliminată doar cu forţa”.

Donbasul va fi al rușilor?

Într-o declarație publicată pe site-ul „Camerei publice” a Republicii Populare Lugansk, oficialii au cerut organizarea unui referendum public pentru a aproba anexarea la Rusia, motivând că votul ar „îndeplini visul nostru de a ne întoarce acasă – în Federația Rusă”. Un mesaj similar au și autoritățile pro-Kremlin din Donețk.

„Este timpul să ștergem granița inexistentă dintre țările noastre, așa cum a fost de mult timp ștearsă în inimile noastre, și să organizăm un referendum cu privire la problema ca RPD să devină parte a Rusiei”, a precizat șeful camerei publice din Donețk, Aleksander Kofman.

Demersul este susținut cu ardoare de fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev, care a subliniat, marți, că este „esenţial” ca separatiştii din Ucraina să organizeze astfel de referendumuri.