18 apr. 2022 | 13:01

Urmează a șasea rundă de sancțiuni pentru Rusia. Ursula von der Leyen anunță unde vor lovi noile pedepse

ULTIMA ORĂ
Urmează a șasea rundă de sancțiuni pentru Rusia. Ursula von der Leyen anunță unde vor lovi noile pedepse

Sancțiunile viitoare ale Uniunii Europene împotriva Rusiei vor viza băncile, în special Sberbank, precum și petrolul, a declarat șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, unui ziar german. Bild am Sonntag, într-un interviu publicat duminică, i-a cerut să numească punctele cheie ale celei de-a șasea runde planificate de sancțiuni.

Se pregătește a șasea rundă de sancțiuni pentru Rusia

„Ne uităm mai departe la sectorul bancar, în special la Sberbank, care reprezintă 37% din sectorul bancar rusesc. Și, desigur, există probleme energetice”, a spus ea.

UE a scutit până acum cea mai mare bancă a Rusiei de rundele anterioare de sancțiuni, deoarece aceasta, împreună cu Gazprombank, este unul dintre principalele canale de plăți pentru petrol și gaze rusești, pe care țările UE le-au cumpărat în ciuda conflictului din Ucraina.

Ea a mai spus că UE lucrează la „mecanisme inteligente”, astfel încât petrolul să poată fi inclus și în următoarele sancțiuni.

„Ceea ce nu ar trebui să se întâmple este că președintele rus Vladimir Putin colectează prețuri și mai mari pe alte piețe pentru aprovizionarea care altfel ar merge către UE. Prioritatea principală este reducerea veniturilor lui Putin”, a spus Ursula von der Leyen.

Papa a plâns pentru copiii uciși în invazia rusă

Un membru al parlamentului ucrainean care sa întâlnit cu Papa Francisc în acest weekend a spus că pontiful a fost copleșit de emoție când i-a spus despre copiii care au murit în timpul invaziei Rusiei.

Maria Mezentseva, care se află la Roma ca parte a unei delegații ucrainene, a declarat pentru CNN că l-a informat personal pe Papa „despre numărul victimelor în rândul copiilor”.

„A început să plângă, pur și simplu, l-a atins atât de mult”, a spus aceasta, potrivit CNN.

Mezentseva a mai spus că delegația a primit un „semnal pozitiv” cu privire la posibilitatea ca Papa Francisc să viziteze Ucraina.

Cel puțin 191 de copii au fost uciși de la începutul invaziei ruse, au declarat procurorii ucraineni săptămâna trecută, iar aproape 350 de copii au fost răniți. Papa Francisc a spus duminică că lumea marchează un „Paște de război” și a cerut pacea în Ucraina, despre care a spus că a fost târâtă într-un „război crud și fără sens”.

„Am văzut prea mult sânge, prea multă violență. Și inimile noastre s-au umplut de frică și angoasă”, a spus Papa în timp ce își dădea binecuvântarea anuală de Paște.

Printre cei 100.000 de persoane care au asistat la Liturghia de Paște din Piața Sf. Petru s-au numărat și mai mulți politicieni ucraineni, printre care Ivan Fedorov, primarul ales al orașului ucrainean ocupat Melitopol, care a fost reținut de forțele ruse luna trecută și acuzat de infracțiuni de terorism.