Rusia afirmă că orașul Melitopol nu mai face parte din Ucraina

Rusia afirmă că orașul Melitopol nu mai face parte din Ucraina

Trupele ruse și indivizi înarmați au participat recent la un videoclip de propagandă care sugerează că Melitopol nu mai face parte din Ucraina. Videoclipul a fost publicat pe un canal pro-rus de „știri” Telegram pentru Melitopol, un oraș situat în partea de sud a Ucrainei și ocupat de Rusia încă din primele zile ale invaziei.

Melitopol nu mai face parte din Ucraina, conform informațiilor ruse

În videoclip, indivizii înarmați și trupele ruse sunt văzute scriind pe un steag ucrainean în piața centrală a Melitopol. Un drapel ucrainean mare care flutura deasupra pieței a fost doborât pe 14 martie.

Trupele și indivizii înarmați au fost văzute în videoclipul scriind pe steag: „De la Ministerul Apărării al Federației Ruse, Garda Națională Rusă, miliția populară, cazacii”. Steagul este apoi văzut fiind dus la oficiul poștal și susținut că a fost trimis președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Un „Z” și „V” sunt de asemenea scrise pe steag, care sunt marcaje văzute pe vehiculele militare ruse care participă la invazie.

Guvernul instalat de Rusia intensifică eforturile pentru a restabili normalitatea în Melitopol

Guvernul instalat de ruși în orașul ucrainean ocupat Melitopol încearcă să meargă mai departe cu viața de zi cu zi, în timp ce invazia se dezlănțuie în apropiere.

Primarul instalat de Rusia, Galina Danilchenko, a mai spus că puterea va fi restabilită la o bază a forțelor aeriene ucrainene capturată din apropiere, într-un mesaj video publicat pe canalul Telegram al guvernului de la Melitopol, instalat de Rusia.

Însă Ivan Fedorov, primarul ales al Melitopolului, a susținut că, pentru redeschiderea școlilor, guvernul a lansat acuzații de delapidare împotriva șefului de educație al orașului, Irina Shcherbak, notează CNN.

Fedorov a susținut că acuzațiile au fost aduse în discuție deoarece Shcherbak „a refuzat să coopereze cu ei”, a spus el pe Instagram. Nu este prima dată când un ales al Melitopol a fost reținut sau a primit acuzații împotriva lor în timpul ocupației ruse.

Când rușii l-au instalat pe Danilchenko ca noul primar al Melitopolului pe 11 martie, ea a dizolvat imediat guvernul ales și a mandatat ca știrile rusești să fie difuzate.

Fedorov însuși a fost reținut la începutul acestei luni de bărbați înarmați și apoi acuzat de infracțiuni de terorism de către parchetul rebelilor din regiunea Lugansk, susținut de ruși. Ulterior a fost eliberat ca parte a unui schimb de prizonieri.

Fedorov mai susține pe Instagram că rușii au întrerupt toate comunicațiile cu telefonul mobil în Melitopol. Danilchenko a susținut, într-un mesaj video, că ucrainenii au întrerupt comunicațiile. Melitopol este situat în sudul Ucrainei, între orașul asediat Mariupol și Hersonul ocupat de ruși.

Citește și: