La cine apelează Vladimir Putin pentru ajutor. Rusia vrea să evite cu orice preț sancțiunile impuse de țările occidentale

La cine apelează Vladimir Putin pentru ajutor. Rusia vrea să evite cu orice preț sancțiunile impuse de țările occidentale

Rusia a cerut Braziliei sprijin din partea Fondului Monetar Internațional, a Băncii Mondiale și a grupului G20 de economii de top pentru a o ajuta să contracareze sancțiunile paralizante impuse de Occident de când a invadat Ucraina, potrivit Reuters.

Apelul disperat al lui Vladimir Putin pentru a scăpa de sancțiunile occidentale

Ministrul rus de Finanțe Anton Siluanov i-a scris ministrului Economiei Paulo Guedes cerând „sprijinul Braziliei pentru a preveni acuzațiile politice și încercările de discriminare în instituțiile financiare internaționale și forurile multilaterale”.

„În culise se lucrează la FMI și la Banca Mondială pentru a limita sau chiar a exclude Rusia din procesul decizional”, a scris Siluanov.

Acesta nu a detaliat obstacolele din calea participării Rusiei la aceste instituții, iar afirmațiile sale nu au putut fi verificate în mod independent.

Scrisoarea, care nu menționa războiul din Ucraina, a fost datată pe 30 martie și transmisă ministrului brazilian de ambasadorul Rusiei la Brazilia miercuri.

„După cum știți, Rusia trece printr-o perioadă provocatoare de turbulențe economice și financiare cauzate de sancțiunile impuse de Statele Unite și aliații săi”, a spus ministrul rus.

Întrebat despre scrisoare, Erivaldo Gomes, secretarul pentru afaceri economice internaționale al Ministerului Economiei brazilian, a indicat că Brasilia ar dori ca Rusia să rămână parte a discuțiilor la organizațiile multilaterale.

„Din punctul de vedere al Braziliei, menținerea dialogului deschis este esențială. Podurile noastre sunt organismele internaționale și evaluarea noastră este că aceste poduri trebuie păstrate”, a spus acesta.

Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a declarat săptămâna trecută că Statele Unite nu vor participa la nicio reuniune a G20 dacă Rusia ar fi prezentă, invocând invazia. Aproape jumătate din rezervele internaționale ale Rusiei au fost înghețate, iar tranzacțiile de comerț exterior sunt blocate, inclusiv cele cu partenerii săi din economia de piață emergentă, a spus Siluanov.

Brazilia s-a opus expulzării Rusiei din G20

„Statele Unite și sateliții săi duc o politică de izolare a Rusiei de comunitatea internațională”, a adăugat el.

Siluanov a spus că sancțiunile încalcă principiile acordurilor de la Bretton Woods care au înființat FMI și Banca Mondială.

„Considerăm că criza actuală cauzată de sancțiunile economice fără precedent impuse de țările G7 ar putea avea consecințe de lungă durată dacă nu luăm măsuri comune pentru a o rezolva”, i-a scris el lui Guedes.

Președintele de extremă dreapta al Braziliei, Jair Bolsonaro, care a vizitat Moscova cu câteva zile înainte de invazie, a menținut Brazilia neutră în criza din Ucraina și nu a condamnat invazia, atragând critici din partea administrației Biden.

Bolsonaro și-a exprimat „solidaritatea” când l-a vizitat pe președintele rus Vladimir Putin la Kremlin pe 16 februarie cu aproximativ o săptămână înainte de începerea invaziei. Ministrul brazilian de externe Carlos Franca a declarat că Brazilia se opune expulzării Rusiei din G20, așa cum a cerut Statele Unite.

„Cel mai important lucru în acest moment este ca toate forumurile internaționale, G20, OMC, FAO, să funcționeze pe deplin și, pentru asta, toate țările trebuie să fie prezente, inclusiv Rusia”, a spus Franca la o audiere la Senat în 25 martie.