04 mai 2022 | 07:58

Parchetul General a deschis două dosare penale privind majorările facturilor la energie

ULTIMA ORĂ
Parchetul General a deschis două dosare penale privind majorările facturilor la energie

Nu mai puțin de două dosare penale au fost deschise de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în ceea ce privește majorarea facturilor la energie electrică, de la începutul anului.

Mai multe dosare penale, deschise pentru facturile umflate la energie

În această etapă a anchetei sunt investigate doar faptele și se caută indicii pentru evaziunea fiscală și delapidarea. Pe termen lung, ar fi vizați furnizorii de energie electrică. Ministrul Justiției i-a solicitat la începutul acestui an procurorului general Gabriela Scutea să ia măsurile necesare pentru prevenirea și combaterea infracțiunilor ce privește umflarea facturilor la energie a românilor.

“Am transmis procurorului general Gabriela Scutea, astăzi, 13 ianuarie 2022, o adresă prin care, în temeiul art.132 alin.(1) din Constituţie şi art. 69 alin. (3) teza II din Legea nr. 304/2004, am îndrumat Ministerul Public să ia măsurile necesare potrivit competenţei legale pentru a descoperi, preveni şi combate eficient orice tip de activitate infracţională ce ar putea fi desfăşurată în contextul crizei energiei şi a fenomenului asociat de majorare a facturilor la energie, cum ar fi înşelăciunea, abuzul în serviciu, concurenţa neloială, grup infracţional organizat, care pot afecta drepturile cetăţenilor a căror apărare reprezintă o datorie constituţională a Ministerului Public”, spunea ministrul Justiției.

Ministrul Energie, solicitare pentru Guvern cu privire la prețuril ridicate la energie

Pe de altă parte, ministrul Energii, Virgil Popescu, spunea atunci că Guvernul intenţionează să dea o ordonanţă de urgenţă cu măsurile ce vor fi luate în contextul preţurilor ridicate la energie.

“Am avut la începutul şedinţei de Guvern o discuţie la solicitarea prim-ministrului cu privire la preţurile la energie electrică şi la gazele naturale, la măsurile pe care le vom lua. Am discutat cu toţi miniştrii de linie, cu ministrul IMM-urilor, ministrul Economiei, ministrul Agriculturii, ministrul Finanţelor, ministrul Transporturilor, măsurile pe care le vom lua. Săptămâna viitoare dorim să ieşim cu ordonanţa de urgenţă care să aprobe aceste măsuri. Se referă la ce vom face după data de 1 aprilie, de prelungire a schemei de ajutor pentru consumatorii casnici, pentru IMM-uri, ce vom face de la 1 februarie. Cum am zis, vom acţiona pentru zona de industrie alimentară şi agricultură, siguranţa alimentară fiind foarte importantă. De asemenea, ministerele de linie gândesc scheme de ajutor şi pentru alte industrii”, a explicat Virgil Popescu, la finalul şedinţei de Guvern.