SUA oferă noi detalii despre planurile Rusia. Urmează anexarea regiunilor Donețk și Lugansk. Referendumuri vor avea loc la mijlocul lunii

SUA oferă noi detalii despre planurile Rusia. Urmează anexarea regiunilor Donețk și Lugansk. Referendumuri vor avea loc la mijlocul lunii

Kremlinul ar avea în plan să organizeze referendumuri „la mijlocul lunii mai” în „încercarea de a anexa” republicile separatiste pro-ruse Doneţk şi Lugansk, din estul Ucrainei. Anunțul a fost făcut de reprezentanții Statelor Unite, care spun că au făcut declarațiile pe baza unor informații foarte credibile.

Kremlin vrea să anexeze regiunile Donețk și Lugansk. Anunțul făcut de SUA

”Conform celor mai recente informaţii, credem că Rusia va încerca să anexeze republica populară Doneţk şi republica populară Lugansk. Aceste informaţii arată că Rusia intenţionează să fabrice de la zero referendumuri în acest sens, spre mijlocul lunii mai. Moscova are în vedere un proiect similar pentru Herson. Credem că aceste informaţii sunt foarte credibile. Trebuie să acţionăm urgent”, a declarat presei la Washington ambasadorul american la OSCE Michael Carpenter.

Mai multe surse sunt de părere că liderul de la Kremlin ar urma să facă un anunţ important privind războiul din Ucraina în timpul paradei de pe 9 mai, sărbătorită ca Ziua Victoriei în Rusia.

Ben Wallace, ministrului britanic al Apărării, spune că declarația făcută este doar propria opinie și nu se bazează pe informații certe. Totuși, consilierul lui Zelenski Mihail Podolyak a dat curs declarației lui Wallace și spune că o mobilizare generală pe 9 mai ar fi foarte posibilă având în vedere problemele economice cu care se confruntă Rusia, ca urmare a invadării Ucrainei.

„Așteptați-vă ca Putin să facă un anunț important pe 9 mai”, transmite și analistul James Nixey.

Pe de altă parte, Lavrov a susținut că Rusia nu vizează încheierea războiului din Ucraina pe 9 mai.

„Militarii noştri nu îşi va ajusta artificial acţiunile la vreo dată anume, inclusiv la Ziua Victoriei. Ritmul operaţiunii din Ucraina depinde, în primul rând, de necesitatea de a minimiza posibilele riscuri pentru populaţia civilă şi militarii ruşi”, a declarat Serghei Lavrov .

Mii de civili și-au pierdut viețile în Ucraina şi milioane au fost nevoiți să fugă din propriile locuințe în urma operațiunilor de la Kremlin care au început la 24 februarie. Moscova a anunţat un bilanţ oficial de aproximativ o mie de morţi printre soldaţii săi. Ucraina susţine că pierderile Rusiei sunt mult mai mari.

 

 

Citește și:
Etichete: