Gigantul maghiar care face valuri pe piața din România: sute de milioane investite într-un domeniu de viitor

Gigantul maghiar care face valuri pe piața din România: sute de milioane investite într-un domeniu de viitor

Astrasun este o compania maghiară care plănuiește investiții în România de aproximativ 320 de milioane de euro. Domeniul de activitate este producția de panouri solare. Proiectul a fost confirmat în cadrul conferinței RESinvest 2022.

Nu mai puțin de trei fabrici vor fi construite de unguri în zona Turnu Măgurele, destinate în principal producției de componente și panouri fotovoltaice. Toate echipamentele și materialele utilizate vor fi exclusiv de proveniență europeană, a ținut să menționeze CEO-ul Astrasun, Attila Keresztes. “Investiția totală este de circa 320 de milioane de euro, producția de panouri poate începe la nouă luni de zile după ce rezolvăm cu finanțarea”, a menționat oficialul.

Investiția maghiară în România, pe fonduri europene

Centrul de producție al panourilor solare de la Măgurele va fi realizat, în principiu, cu fonduri din Ungaria, dar șeful Astrasun speră să primească fonduri europene. Dincolo de acest detaliu, capacitatea de producție a celor trei fabrici va fi între 1200 și 2000 MW de panouri fotovoltaice pe an, în funcție de cererea pieței și de structura ei. Diferența va ține de cererea pentru panouri solare de acoperiș sau panouri pentru parcuri fotovoltaice, a precizat Keresztes.

Investiția în producția de panouri fotovoltaice va veni la pachet cu angajări masive în regiune. Când fabricile vor fi gata de producție, va fi nevoie de aproximativ 700 de persoane pe diferite posturi. În ceea ce privește motivația pentru alegerea regiunii Turnu Măgurele în particular și România în general, directorul a spus că există potențial de creștere în țara noastră.

În ceea ce privește acel colțișor de pe meleaguri mioritice, avantajul ține de infrastructură, dar și de accesul la Dunăre, un detaliu care se reflectă într-un transport mai facil și mai eficient. “Nu se poate face această investiție în Ungaria acum”, a concluzionat directorul Astrasun. Ca referință, firma are o istorie de aproximativ 18 ani pe piața de panouri regenerabile și este specializată, printre altele, pe designul, construire, operarea și mentenanța de parcuri fotovoltaice.

Citește și: