25 mai 2022 | 23:06

Condiția pusă de Rusia ca să împiedice o criză alimentară globală. Ce vrea Putin în schimb

ULTIMA ORĂ
Condiția pusă de Rusia ca să împiedice o criză alimentară globală. Ce vrea Putin în schimb

Oficialii de la Kremlin transmit că porturile din Ucraina ar putea fi deschise dacă statele occidentale renunță la o parte din sancţiunile antiruse, dar Kievul denunţă „şantajul” Rusiei, părând să critice inclusiv abordarea Uniunii Europene.

Cum vrea Moscova să oprească o criză alimentară. Cerințele solicitate de Vladimir Putin

„Rezolvarea problemei alimentare necesită o abordare colectivă, care să implice anularea sancţiunilor instituite asupra exporturilor ruse şi a tranzacţiilor financiare”, spune Andrei Rudenko, adjunct al ministrului rus de Externe.

Omul lui Putin vrea, totodată, și „deminarea de către Kiev” a regiunilor care se află în largul porturilor ucrainene de la Marea Neagră. În acest context, Rusia „este pregătită să asigure culoare umanitare” navelor care transportă cereale, a subliniat Andrei Rudenko.

„Este vorba de un şantaj evident. Nu putem găsi un exemplu mai bun de şantaj în relaţiile internaţionale. Dacă cineva acceptă aşa ceva, atunci acea persoană are o problemă”, a declarat Dmitro Kuleba, la Forumul Economic Mondial de la Davos.

Reprezentanții de la Moscova au afirmat în urmă cu câteva zile că sunt dispuși să  redeschidă porturile ucrainene dacă naţiunile occidentale anulează sancţiunile impuse exporturilor ruse.

„Principala cauză a crizei alimentare sunt sancţiunile impuse de Statele Unite şi de Uniunea Europeană, care limitează libertatea desfăşurării activităţilor comerciale, mai ales în cazul produselor alimentare, inclusiv în cazul grâului. Prin urmare, dacă partenerii noştri vor o soluţie, este necesar să rezolve şi problemele asociate restricţionării prin sancţiuni a exporturilor ruse”, a declarat joia trecută Andrei Rudenko, adjunct al ministrului rus de Externe.

Citește și: Luptăm să ne „rupem” de importurile rusești, dar ne băgăm în cheltuieli excesive

Pe de altă parte, Ursula von der Leyen, a cerut marţi, la Forumul Economic Mondial de la Davos, iniţierea unui dialog cu Rusia pentru reluarea exporturilor de grâu din Ucraina.

„În Ucraina ocupată de Rusia, armata Kremlinului confiscă cerealele şi utilajele agricole. Rusia utilizează alimentele pentru a exercita presiuni, pentru a face demonstraţie de forţă. Trebuie să încercăm să negociem cu Rusia pentru a obţine posibilitatea reluării exporturilor de grâu din Ucraina”, a afirmat Ursula von der Leyen.

Citește și: Ursula von der Leyen vrea negocieri cu Rusia. Cum vrea șefa Comisiei Europene să rezolve criza alimentară