Un senator american a blocat ajutorul de 40 de miliarde de dolari destinat Ucrainei. Ce explicație are

Un senator american a blocat ajutorul de 40 de miliarde de dolari destinat Ucrainei. Ce explicație are

Într-o demonstrație rară de solidaritate publică, liderul majorității din Senatul SUA, Chuck Schumer, și liderul republican Mitch McConnell au făcut presiuni pentru adoptarea rapidă a unui ajutor de 40 de miliarde de dolari Ucrainei, dar au fost blocați de un politician din Kentucky. care cere modificări ale legislației.

40 de miliarde de dolari destinate Ucrainei, blocate de un singur om

Un senator republican american a blocat adoptarea urgentă a proiectului de lege pentru acordarea unui ajutor de 40 de miliarde de dolari Ucrainei, proiect care fusese votat anterior în Camera Reprezentanților. Deși a fost sfăuit să cedeze în fața majorității, Rand Paul nu s-a lăsat înduplecat, ceea ce înseamnă că Schumer va trebui să ia măsuri procedurale care ar putea dura câteva zile.

La sfârșitul lunii aprilie, președintele Joe Biden ceruse Congresului SUA să aprobe un ajutor suplimentar de 33 de miliarde de dolari pentru Ucraina, însă, senatorii au decis să mărească finanțarea militară și umanitară. Cu toate acestea, Rand Paul a condiționat acordul său de operarea unor modificări asupra proiectului de lege. Practic, vrea numirea unui inspector general care să monitorizeze modul în care sunt cheltuiți banii.

De ce se opune un senator american acestui nou ajutor

Potrivit senatorului american Rand Paul, „nu putem salva Ucraina prin condamnarea economiei americane”, deși liderul majorității din Senat, democratul Chuck Schumer, și liderul republican Mitch McConnell au pledat pentru adoptarea rapidă a proiectului de lege privind ajutorul de 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina.

Cei doi lideri americani au propus, totuși, un compromis, și anume un vot separat asupra amendamentului senatorului republican, dar Rand Paul a insistat să fie adăugat în proiectul de lege propriu-zis.

„Pachetul este gata să fie adoptat”, a spus Chuck Schumer. „Majoritatea senatorilor, din ambele tabere, și-l doresc. Există acum un singur lucru care ne reține: senatorul din Kentucky împiedică adoptarea rapidă a ajutorului pentru Ucraina, deoarece vrea să fie adaugate modificările pe care le cere direct în proiectul de lege”, a explicat democratul, noteză CNN.

„Jurământul meu s-a făcut față de Constituția SUA, nu față de vreo națiune străină și, indiferent cât de simpatică îmi este cauza, jurământul meu este față de securitatea națională a Statelor Unite ale Americii”, a susținut Paul.

Cine este Rand Paul

Rand Paul s-a făcut cunoscut în SUA, în urma unor astfel de gesturi prin care cere modificări de ultim moment ale proiectelor de lege ce urmează să fie adoptate. În plus, l-a sfidat pe liderul republicanilor din Senat, Mitch McConnell, reprezentând tot statul Kentucky, ca și Paul.

În Senatul american, republicanii au în prezent 50 de mandate, iar democrații, 48, cărora li se adaugă doi senatori independenți (Angus King și Bernie Sanders). Vicepreședintele SUA, Kamala Harris, care este și președinte al Senatului, este chemat să voteze pentru a înclina balanța, în cazul unui vot egal (50-50).

Citește și: