SUA acuză Moscova că a deportat cu forța mii de ucraineni în Rusia, prin „lagăre de filtrare”

SUA acuză Moscova că a deportat cu forța mii de ucraineni în Rusia, prin „lagăre de filtrare”

SUA acuză Kremlinul că a transferat cu forţa mii de ucraineni în Rusia, de la începutul războiului, adesea prin „lagăre de filtrare”, unde sunt supuşi unui tratament „brutal”. Potrivit guvernului de la Kiev, numărul celor deportați în țara inamică se ridică la 1,2 milioane de persoane. Dezvăluirile despre acțiunile Moscovei au fost făcute de ambasadorul american la OSCE, Michael Carpenter.

Statele Unite fac acuzații grave despre Rusia

Milioane de ucraineni au părăsit ţara natală, de când Vladimir Putin a ordonat invazia la 24 februarie. Dintre aceştia, mii au ajuns forţat în Rusia, adesea prin „lagăre de filtrare”, unde sunt supuși la tratamente „brutale”, este acuzația SUA.

„Statele Unite estimează că forţele ruse au transferat cel puţin câteva mii de ucraineni în aceste lagăre de filtrare şi au evacuat încă cel puţin alte câteva zeci de mii în Rusia sau teritorii controlate de Rusia, uneori fără a le spune celor evacuaţi care era destinaţia lor finală”, a spus ambasadorul american la Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), Michael Carpenter.

Mii de ucraineni au fost deportați prin „lagăre de filtrare”

Oficialul american a explicat că numai din Mariupol, un oraş-port strategic controlat practic de Rusia, „estimăm că forţele ruse au strămutat cu forţa câteva mii de civili pe teritoriul rus”. Michael Carpenter a făcut referire la mărturii despre „interogatorii brutale”, însoţite de „tortură”, suferite în aceste „lagăre de filtrare”, menite să identifice orice persoană cu „cea mai mică loialitate faţă de Ucraina”.

„Există multe relatări despre confiscarea telefoanelor mobile ale deţinuţilor”, inclusiv paşapoartele, „parole obţinute sub constrângere, reţele sociale şi mesagerii verificate amănunţit în căutarea oricărui semn de opoziţie faţă de războiul barbar purtat de Rusia împotriva Ucrainei”, a detaliat diplomatul SUA.

Oamenii sunt torturați și bătuți

Persoanele considerate pro-Ucraina sunt duse în aşa-numita „Republică Populară Doneţk”, controlată de separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei. Aici, au parte de „o soartă sumbră”, a mărturisit Michael Carpenter. Dislocările forțate de populație și violențele la care sunt supuși oamenii reprezintă crime de război, acuză acesta.

„Aceste acte constituie crime de război. Rusia ştie bine că astfel de deplasări forţate sunt contrare dreptului umanitar internaţional”, este de părere ambasadorul american la OSCE.

Ce arată imaginile din satelit

Aceste „centre de filtrare” ar fi tabere improvizate cu corturi militare sau infrastructură civilă, precum școli sau săli de sport. Imaginile din satelit arată asemenea spații „în mai multe locuri din sud-estul Ucrainei”, a mai precizat diplomatul american.

„Soldații ruși își fotografiază victimele din mai multe unghiuri, le iau amprementele și le examinează fizic pentru tatuaje, le inspectează telefoanele și le descarcă informațiile confidențiale. În unele cazuri, rușii au confiscat pașapoarte și alte documente de identificare sau telefoanele mobile”, a mai spus Carpenter.

Ucraina susține că mai mult de 1,19 milioane de civili, inclusiv peste 200.000 de copii, au fost deportaţi în Federaţia Rusă.

Citește și: