Un semnal misterios din spațiu a fost detectat de către astronomi: „ceva neobişnuit”
Un semnal radio misterior care are un model similar cu cel al bătăilor inimii a fost detectat în spațiu de către astronomic.
Oamenii de știință estimează că semnalul a venit dintr-o galaxie aflată la aproximativ un miliard de ani lumină distanță, dar locația exactă și cauza izbucnirii sunt necunoscute. Aceste explozii radio rapide, sau FRB, reprezintă rafale intense de unde radio de o lungime de milisecunde, cu origini necunoscute.
Primul FRB a fost descoperit în 2007 și de atunci, sute de astfel de semnale cosmice rapide au fost detectate venind din diferite puncte îndepărtate din univers. Multe FRB-uri eliberează unde radio super luminoase care durează cel mult câteva milisecunde înainte de a dispărea complet și se știe că aproximativ 10% dintre ele se repetă și au modele.
Explorările radio rapide sunt atât de rapide și neașteptate încât sunt greu de observat. O resursă folosită pentru a le identifica este un radiotelescop numit Canadian Hydrogen Intensity Mapping Experiment, sau CHIME, la Observatorul Radio Astrofizic Dominion din British Columbia, Canada.
Acest telescop, aflat în funcțiune din 2018, observă constant cerul și, pe lângă exploziile radio rapide, este sensibil la undele radio emise de hidrogenul îndepărtat din univers. Astronomii care foloseau CHIME au observat ceva pe 21 decembrie 2019, care le-a atras imediat atenția: o explozie radio rapidă care a fost „ciudată din multe puncte de vedere”, conform lui Daniele Michilli, cercetător postdoctoral la Institutul Kavli pentru Astrofizică și Spațiu al Institutului de Tehnologie din Massachusetts. Cercetare.
Semnalul, denumit FRB 20191221A, a durat până la trei secunde ceea ce este de aproximativ 1.000 de ori mai lung decât exploziile radio rapide tipice. Michilli monitoriza datele așa cum au venit de la CHIME, când a avut loc explozia. Semnalul este cea mai lungă explozie radio rapidă de până acum.
În timp ce FRB 20191221A nu s-a repetat încă, „semnalul este format dintr-o succesiune de vârfuri consecutive despre care am descoperit că sunt separate de ~0,2 secunde”, după cum a mai afirmat omul de știință.
Echipa de cercetare nu știe exact galaxia din care a provenit explozia și chiar și distanța estimată de un miliard de ani lumină este „foarte incertă”, a spus Michilli. În timp ce CHIME este pregătit să caute rafale de unde radio, nu este la fel de bun în localizarea punctelor lor de origine.
Cercetătorii au detectat un semnal misterios venit din spațiu
Cu toate acestea, CHIME este în curs de modernizare printr-un proiect în care telescoape suplimentare, în prezent în construcție, vor observa împreună și vor putea triangula exploziile radio către galaxii specifice. Recentul semnal conține indicii despre locul de unde a venit și ce l-ar fi putut cauza.
Când cercetătorii au analizat FRB 20191221A, semnalul a fost similar cu emisiile eliberate de două tipuri diferite de stele neutronice sau cu rămășițele dense după moartea unei stele gigantice, numite pulsari radio și magnetare.
Magnetarii sunt stele neutronice cu câmpuri magnetice incredibil de puternice, în timp ce pulsarii radio eliberează unde radio care par să pulseze pe măsură ce steaua neutronică se rotește. Ambele obiecte stelare creează un semnal asemănător cu fasciculul intermitent de la un far.
Explozia radio rapidă pare a fi de peste un milion de ori mai strălucitoare decât aceste emisii. Echipa de cercetare va continua să folosească CHIME pentru a monitoriza cerul pentru mai multe semnale de la această explozie radio, precum și altele cu un semnal periodic similar. Frecvența undelor radio și modul în care se schimbă ar putea fi folosite pentru a ajuta astronomii să învețe mai multe despre rata de expansiune a universului.
Vezi și: Top 10 cele mai bizare obiecte din Univers
Vezi și: Misterul semnalului extraterestru ”Wow” a fost deslușit de cercetători