10 iun. 2017 | 08:30

Misterul semnalului extraterestru ”Wow” a fost deslușit de cercetători

ȘTIINȚĂ
Misterul semnalului extraterestru ”Wow” a fost deslușit de cercetători

Semnalul Wow! a reprezentat mereu un mister pentru cercetători, fiind asociat cu un semn al vieții extraterestre, iar cercetătorii găsesc o explicație pentru acesta.

În 1977, oamenii credeau că au înregistrat sunetul extratereștrilor. Atunci a fost descoperit semnalul Wow! de astronomul Jerry Ehman, care s-a folosit în acest sens de telescopul cu unde radio Big Ear. Acesta este un detector de unde radio care, în timp ce scana cerul din jurul stelelor din constelația Sagittarius, a capturat, timp de 72 de secunde, un amalgam de semnale suspecte.

În ultimii 40 de ani, semnalul a fost citat de de nenumărate ori ca evidență a faptului că nu suntem singuri în univers. Mulți oameni de știință erau de părere că asta este o dovadă clară a vieții extraterestre. Acum, toată speranța a fost spulberată pentru că specialiștii au reușit să deslușească sursa semnalului misterios care a dat naștere multor conspirații.

Explicația lor este că o pereche de comete, cunoscute sub denumirea 266P/Christensen și 335P/Gibbs, sunt cele care au emis frecvențele radio înregistrate de aparat. Cele două corpuri celeste sunt înconjurate de nori de gaz de hidrogen cu diametrul de milioane de kilometri. Semnalul detectat de astronomi avea 1420 MHz, iar aceasta este frecvența radio pe care hidrogenul o emite în mod natural. Cele două comete se aflau în vecinătate în momentul raportării semnalelor radio stranii, iar cercetări ulterioare ne arată că 266P/ Christensen emite aceleași unde, menționează Science Alert.

Deși această descoperire poate fi considerată o dezamăgire pentru cei care au un entuziasm sporit pentru viața extraterestră, semnalul Wow! este cel mai puternic semnal pe care l-am primit din spațiu și este o dovadă a abilității noastre de a interpreta cu acuratețe semnalele și sunetele cosmosului.

În final, această descoperire ne oferă speranța că vom avea oportunitatea să deslușim multe alte semnale din cosmos pe care, probabil, le-am pus pe seama unei biete vieți extraterestre. În acest fel, vom putea înțelege mai pe larg procesele și fenomenele din Univers cu privire la care ne-am întrebat mereu.