Un pupic pe chat consumă cât un frigider: semnalul de alarmă tras de un senator român

Un pupic pe chat consumă cât un frigider: semnalul de alarmă tras de un senator român

În cadrul unei conferințe organizate de Asociația Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), un senator UDMR, Lorant Antal, președintele Comisiei pentru energie, infrastructură energetică și resurse minerale din Senat a spus că programul Green Deal al Uniunii Europene, de decarbonare masivă a producției de energie electrică a continentului a fost dus „în extreme”.

Acest lucru, spune senatorul, pune în pericol securitatea energetică europeană, scrie Profit.ro. De acest lucru au devenit conștiente și cele mai importante state din UE.

„Eu sunt pro-Green Deal și am fost dintotdeauna, dar părerea mea personală este că gânditorii care s-au gândit la acest Green Deal, la un moment dat, au intrat în extreme. Și vreau să vă aduc aminte scandalul de anul trecut, discuția cu blackout-ul care a venit din Austria. Printre rânduri, odată cu acest scandal, au venit foarte multe informații din Austria și studii care au arătat că, la nivel de stat, ei au investit relativ mult în regenerabile, dar la un moment dat ei pe ei înșiși s-au temperat și au ajuns la concluzia că dacă ei depășesc cu investițiile în regenerabile sursele clasice de energie, atunci o să aibă o problemă majoră în ceea ce privește echilibrarea”, a spus Antal, citat de aceeași sursă.

Un senator UDMR trage un semnal de alarmă

Un iPhone pe care trimitem un emoticon, un mesaj, acel emoticon consumă atât curent electric cât un frigider – acesta este un exemplu pe care l-a dat senatorul, care se regăsește într-un document al reglementatorului austriac al sectorului energetic, E-Control.

“Deci noi, dacă începem să trimitem inimioare și pupici, emoticoane multe pe iPhone-urile noastre, pe Whatsapp și așa mai departe, și investim major în regenerabile, ajungând ca acestea să depășească sursele clasice de energie, atunci o să ajungem în situația că n-o să mai putem să trimitem inimioarele, pentru că o să intrăm în blackout”, a spus șeful Comisiei pentru energie din Senat.

În contextul războiului din Ucraina, Comisia Europeană a publicat un draft de plan de eliminare a dependenței statelor membre UE de importurile de gaze din Rusia. În acest plan se numără, printre altele, că accelerarea instalării de noi capacități de producție electrică din surse regenerabile ar reduce consumul centralelor electrice pe gaze din Europa cu 20 miliarde metri cubi pe an.

Citește și: