Cine va avea, de fapt, de suferit de pe urma sancțiunilor pentru Rusia: SUA sunt puse la adăpost

Cine va avea, de fapt, de suferit de pe urma sancțiunilor pentru Rusia: SUA sunt puse la adăpost

În mod paradoxal, în cazul în care Statele Unite ale Americii ar impune restricții Rusiei, cei care ar avea cel mai mult de pierdut ar fi europenii. Consecințele asupra Europei ar fi mult mai grave decât cele produse asupra SUA, cred analiștii.

Într-o publicație a AFP, analiștii consideră că, în cazul în care tensiunile dintre Rusia și Ucraina vor trece la un al nivel, iar Statele Unite ale Americii vor fi nevoie să impună sancțiuni Moscovei, nu americanii vor avea cel mai mult de suferit.

Vecinul e mai ușor de pedepsit

Analiștii susțin că explicația pentru care Europa e mai expusă într-o astfel de situație, decât Statele Unite ale Americii, e cât se poate de simplă. În mod firesc, e mai simplu și la îndemână pentru ruși să se îndrepte împotriva vecinilor europeni, decât a unor state aflate în celălalt colț al lumii.

Prin urmare, în această situație delicată, statele membre ale Uniunii Europene, precum și restul Europei, prezintă un risc mai mare decât Statele Unite. Din acest motiv, Guvernele europene ar trebui să se aplece cu mai mult interes asupra acestui conflict ale cărui consecințe ar putea fi dintre cele mai grave și care, în final, nu ar aduce beneficii reale pentru niciun jucător.

‘Este evident că Europa se expune mult mai mult decât Statele Unite, pentru că apropierea geografică vine la pachet cu legături economice şi de securitate strânse’, a apreciat Guntram Wolff, directorul institutului Bruegel de la Bruxelles, pentru France Presse.

Să nu uităm nicio clipă importanța strategică pe care rușii o au în această regiune și nu numai. Rusia furnizează peste 40% din gazul importat de Uniunea Europeană. În cazul în care aceste livrări s-ar supenda, din diverse motive, nu e dificil să ne imaginăm cât de mult s-ar adânci Europa într-o criză energetică, în condițiile în care traversăm deja momente extrem de dificile din acest punct de vedere.

 

Citește și: