Un consilier prezidențial vorbește despre Zelenski: „Știam că va deveni un star”. Cum era liderul de la Kiev înainte de război

Un consilier prezidențial vorbește despre Zelenski: „Știam că va deveni un star”. Cum era liderul de la Kiev înainte de război

Igor Novikov, fost consilier al preşedintelui Volodomir Zelenski în perioada 2019-2020 şi unul dintre cei mai apreciaţi tineri antreprenori din Ucraina, a povestit pentru Adevărul modul în care a reuşit să devină preşedintele Zelenski un simbol și cum crede că s-ar putea termina războiul.

Un consilier prezidențial, despre Zelenski: „Știam că va deveni un star”

Igor Novikov are o relaţie apropiată cu preşedintele Volodimir Zelenski, cei doi cunoscându-se în urmă cu patru ani. În perioada în care a fost consilier al preşedintelui Ucrainei, Igor Novikov s-a ocupat de relaţia Ucraina-SUA şi de comunicare, iar din 2020, Igor Novikov a revenit în afaceri, renunţând la postul din Administraţia Prezidenţială, însă continuând să aibă o relaţie excelentă cu preşedintele ucrainean.

Fiind bun prieten cu preşedintele Zelenski, cu care comunică frecvent chiar și în ziua de azi, Igor Novikov a vorbit despre umanitatea acestuia, dar şi despre amintirile speciale ce îi leagă, dar și despre rezistenţa impresionantă a ucrainenilor.

„L-am întâlnit pentru prima oară în 2018. Era un tip foarte plăcut şi normal. Şi a rămas aşa. Iar sistemul politic nu l-a corupt, nu l-a „infectat” şi preşedintele Zelenski a ştiut să îşi păstreze umanitatea. Acum patru ani, conduceam la Kiev un think-tank american numit Singularity University. Ne ocupam mult pe partea de inovaţie şi cum tehnologia schimbă societatea.

Făceam mult public speaking şi devenisem cunoscut în Ucraina. Iar prietenii săi m-au contactat, întrebându-mă dacă pot face un program academic de o zi, o prezentare în care să vorbesc despre ce aşteptări ar putea apărea dacă va ajunge preşedinte. Am făcut acea prezentare, a fost o simpatie şi o apreciere reciprocă. I-am cunoscut apoi echipa lui Volodimir Zelenski.

L-am susţinut apoi şi am devenit consilier prezidenţial. Iniţial, trebuia să fiu consilierul său pe inovaţie şi tehnologie, însă în cele din urmă am devenit consilierul său privind relaţia Ucraina-S.U.A. şi pe partea de comunicare. Încă ţin legătura cu preşedintele Zelenski şi cu echipa sa, comunicăm constant. Unul dintre atuurile sale este acela că are o echipă foarte unită”, a spus Igor Novikov, potrivit sursei citate.

„Nu mi-aş fi imaginat că un război îl va face să strălucească”

Atunci când a fost întrebat dacă se aştepta ca preşedintele Zelenski să se transforme dintr-un actor apreciat într-un preşedinte-simbol, acesta a spus, fără nicio ezitare, că da.

„Mă aşteptam, însă nu ştiam care va fi momentul său de strălucire. Preşedintele Zelenski a devenit cunoscut pe planetă încă din primele luni de după alegere. A dus şi o luptă constantă între sistemul politic şi umanitatea sa. Ştiam că va înfrânge birocraţia politică şi că va deveni cumva un star, însă nu mi-aş fi imaginat că un război îl va face să strălucească.

Am multe amintiri personale legate de preşedintele Zelenski. Este un om foarte deschis. Insistă mereu să i te adresezi informal, la per tu, cu prenumele său, nu cu numele complet sau cu ”dumneavoastră”. Una dintre cele mai speciale amintiri este din iunie 2019. Ne pregăteam de o discuţie cu unul dintre liderii Camerei Reprezentanţilor din Statele Unite. Şi, în timp ce aşteptam telefonul să sune, i-am spus: „Volodimir, ştii că va fi o perioadă dificilă din cauză că administraţia Trump încearcă să bage Ucraina în problemele lor interne?”

Iar preşedintele Zelenski mi-a răspuns: „Ştiu că e o perioadă dificilă şi că s-ar putea să fie presiuni asupra noastră, dar iată care e ordinul meu direct pentru tine: fă tot ce ţine de tine ca să ne asigurăm că nu ne amestecăm în problemele lor şi că Ucraina rămâne un prieten şi un partener pentru America”. M-a uimit, pentru că era atât de uman şi de sincer! Am realizat încă o dată cât de mult îmi place să lucrez cu preşedintele Zelenski.”

Igor Novikov a fost întrebat despre cum reuşesc ucrainenii să nu aibă teamă în această perioadă extrem de dificilă, iar acesta a răspuns că se află acasă, iar poporul ucrainean nu se sperie deloc uşor, fiindcă sunt oamenii care în timpul Revoluţiei Demnităţii, în piaţa Maidan din Kiev, în 2014, nu au cedat. În plus, este nevoie de mult mai mult decât o armată de soldaţi ca să ajungă să se teamă. Acesta mai crede că puterea lui Vladimir Putin şi a regimului său autoritar este mult exagerată şi supraestimată, la fel ca în cazul liderului cecen Ramzan Kadîrov