Zelenski cere Europei să izoleze total Rusia, pentru a opri războiul din Ucraina: „Închideți-le toate porturile!“

Zelenski cere Europei să izoleze total Rusia, pentru a opri războiul din Ucraina: „Închideți-le toate porturile!“

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, îndeamnă UE să înceteze orice relație comercială cu Rusia: „Fără comerţ cu voi, fără întreprinderile şi băncile voastre, Rusia nu va mai avea bani pentru acest război“, subliniază el. De cealaltă parte, Kremlinul avertizează că un embargou european pe petrol va „lovi pe toată lumea“. Mai multe detalii, în continuare.

Zelenski somează Europa să întrerupă legăturile cu Rusia

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a îndemnat luni Uniunea Europeană (UE), într-o postare video pe Telegram, să înceteze orice „comerț“ cu țara condusă de Vladimir Putin, dar și să-i refuze resursele energetice, în efortul de a presa Moscova să oprească atacul militar de aproape o lună asupra țării sale, relatează AFP.

„Vă rog să nu sponsorizați armele de război ale acestei țări, ale Rusiei. Fără euro pentru ocupanţi“, a cerut Zelenski.

„Închideţi-le toate porturile voastre. Nu le trimteţi bunurile voastre. Refuzaţi-le resursele energetice“, a pledat liderul de la Kiev.

„Fără comerţ cu voi, fără întreprinderile şi băncile voastre, Rusia nu va mai avea bani pentru acest război“, a subliniat el.

Războiul dintre Rusia și Ucraina riscă să provoace foamete în anumite părți ale lumii, având în vedere rolul celor două țări ca mari exportatori de produse agricole, au avertizat luni miniștrii UE de la Bruxelles.

De cealaltă parte a baricadei, Rusia avertizează Europa că embargoul pe petrol „va lovi toată lumea“. Un embargou asupra importurilor de petrol rusesc, impus de unele țări europene ca răspuns la invazia rusă în Ucraina, ar avea un impact direct asupra tuturor, a declarat luni Kremlinul, transmite wionews.com.

Citește și: Se pregătește un embargou asupra petrolului rusesc? Ce noi sancțiuni ar putea pregăti țările europene

Președintele ucrainean cere Germaniei să ajute la salvarea Kremlinului

Tot astăzi, liderul de la Kiev a certut Germaniei, care se opunse sancțiunilor împotriva Rusiei, să ajute Ucraina să salveze capitala.

Kievul era numit odinoară „Micul Berlin“, cu care se asemăna ca „deschidere, emoţie, libertatea din parcuri, sinceritatea oamenilor, cluburi şi petreceri“, a început Zelenski.

„Acum Kievul este închis. Este tăcut şi aşteaptă (sunetul unei) sirene de raid aerian care obligă oamenii să se retragă în adăposturi“, a continuat el.

Președintele ucrainean a difuzat un clip de 20 de secunde în care se aude o sirenă de raid aerian, subliniind că este vorba de un sunet pe care ucrainenii îl aud „ore, zile și săptămâni“.

„Sunetul unei sirene este un lucru cu care ucraineni trăiesc, muncesc şi încearcă să doarmă. Ei îşi îngrijesc rănile, nasc copii şi mor“, a mai spus el.

 

Citește și: