Încă o tentativă de asasinare a lui Zelenski. Mercenari ruși au fost trimiși să îl ucidă pe liderul ucrainean

Încă o tentativă de asasinare a lui Zelenski. Mercenari ruși au fost trimiși să îl ucidă pe liderul ucrainean

Mai mulți politicieni europeni actuali și foști s-au adresat Comitetului Nobel norvegian cu o cerere de nominalizare a lui Volodimir Zelenski al Ucrainei pentru Premiul Nobel pentru Pace în 2022.

Încă o tentativă de asasinare a lui Zelenski

Mai mulți politicieni europeni actuali și foști s-au adresat Comitetului Nobel norvegian cu o cerere de nominalizare a lui Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei pentru Premiul Nobel pentru Pace în 2022 și, din acest motiv, prelungirea procedurii de nominalizare până pe 31 martie.

„Prin urmare, vă solicităm cu umilință, Comitetul, să luați în considerare: extinderea și, prin urmare, redeschiderea procedurii de nominalizare pentru Premiul Nobel pentru Pace până la 31 martie 2022, pentru a permite o nominalizare la Premiul Nobel pentru Pace pentru președintele Zelenski și poporul Ucrainei”, se arată în comunicatul din 11 martie.

Politicienii au cerut, de asemenea, comisiei „să redeschidă și să reconsidere procedura de nominalizare în 2022 pentru Premiul Nobel pentru Pace”, potrivit declarației. Anunțurile Premiului Nobel de anul acesta vor avea loc în perioada 3-10 octombrie.

Până la 251 de persoane și 92 de organizații au aplicat pentru Premiul Nobel pentru Pace 2022.

„Bombele cad la fiecare 10 minute în Mariupol”

Mariupol a fost supus unui nou bombardament puternic peste noapte, potrivit unui ofițer ucrainean din interiorul orașului.

„Bombe cad la fiecare 10 minute. Navele de război ale marinei ruse bombardează. Ieri, soldații au dezamorsat patru tancuri, precum și vehicule blindate și trupe. Încă avem nevoie de muniție, arme antitanc și apărare aeriană”, a declarat căpitanul Svyatoslav Palamar de la Regimentul Azov al Gărzii Naționale din Mariupol pentru CNN.

Palamar a spus că el și colegii săi de luptă nu se vor preda în Mariupol. Termenul stabilit de Rusia pentru ca autoritățile de la Mariupol să predea orașul a trecut la ora 5 a.m. Moscova, ucrainenii respingând ultimatumul.

Orașul-port Mariupol, care înainte de război găzduia aproximativ 450.000 de oameni, a fost atacat aproape constant din partea forțelor ruse de la începutul lunii martie, cu imagini din satelit care arată distrugeri semnificative ale zonelor rezidențiale. În timp ce ultimatumul rusesc părea să le ofere celor care au ales să predea o trecere sigură în afara orașului, nu a oferit astfel de garanții pentru cei care au rămas.

Rusia a fost acuzată în mod repetat că vizează civili, locuitorii prinși în capcană descriind atacul drept „iad”. Atacurile rusești au dus la prăbușirea totală a serviciilor de bază, locuitorii neputând accesa gaz, electricitate sau apă. Cadavrele sunt lăsate în stradă pentru că fie nu mai este nimeni care să le ridice, fie pur și simplu este prea periculos să încerci.

Un oficial din oraș a spus că oamenii le este frică să părăsească adăposturile subterane chiar și pentru a obține lucruri de bază, ceea ce înseamnă că încearcă să bea mai puțină apă și să mănânce mai puțină mâncare, apărând doar pentru a pregăti mese calde.

Luați împotriva voinței lor: duminică, Consiliul orașului Mariupol a declarat că locuitorii sunt duși în Rusia împotriva voinței lor de către forțele ruse. Rezidenții capturați din Mariupol au fost duși în tabere unde forțele ruse și-au verificat telefoanele și documentele, apoi i-au redirecționat pe unii dintre locuitori în orașe îndepărtate din Rusia, a spus consiliul. Rusia a negat acuzațiile sâmbătă.

Orașul este un port strategic care se află pe o porțiune de coastă care leagă regiunea estică a Ucrainei Donbas de peninsula Crimeea. Separațiștii susținuți de ruși au format state separatiste în anumite părți ale Donbasului, iar Crimeea se află sub controlul Rusiei din 2014. Forțele ruse par să încerce să preia controlul total asupra zonei pentru a crea un coridor de uscat între cele două regiuni, strângând Mariupol cu brutalitate.