21 mart. 2022 | 13:46

Kremlinul refuză o întâlnire între Vladimir Putin și Zelenski. Care este motivul invocat

ULTIMA ORĂ
Kremlinul refuză o întâlnire între Vladimir Putin și Zelenski. Care este motivul invocat

Kremlinul refuză momentan o întâlnire directă între președintele rus Vladimir Putin și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, spunând că discuțiile de pace dintre cele două țări nu au avansat suficient. „Probabil gradul de progres în negocieri nu este cel pe care ni l-am dori”, a declarat luni Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

De ce Kremlinul refuză o întâlnire între Vladimir Putin și Zelenski

Peskov mai spune că Rusia nu vede „evoluția” pe care o dorește de partea ucraineană. În plus, Peskov a refuzat să vorbească despre detaliile negocierilor.

Atunci când a vorbit despre o posibilă întâlnire între liderii celor două țări, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat că întâi trebuie ca echipele de negociere să ajungă la un acord asupra unui tratat de pace.

„Până acum nu s-a făcut niciun progres semnificativ. Președinții pur și simplu nu vor avea nimic de rezolvat, nu există acorduri pe care să le poată rezolva”, a adăugat Peskov.

Declarațiile lui Peskov vin la scurt timp după ce duminică ministrul de externe al Turciei, Mevlut Cavusoglu, a afirmat că Rusia şi Ucraina se apropie de un acord pe subiecte „critice”. Președintele Turciei Recep Erdogan a vorbit cu Putin săptămâna trecută și chiar s-a oferit joi să găzduiască o întâlnire între acesta și Zelenski.

Erdogan a mai declarat că o încetare a focului de durată ar putea deschide calea pentru o soluție pe termen lung.

Volodimir Zelenski i-a cerut de mai multe ori lui Vladimir Putin, chiar și înainte de invazie, să se întâlnească cu el, fără niciun succes în acest sens.

Sancțiunile economice împotriva Moscovei, „rapide și severe”

„Nu știu ce vrea președintele Federației Ruse, de aceea mi-am propus să ne întâlnim”, a spus Zelenski la Conferința de securitate de la München de sâmbătă.

„Suntem gata să ne așezăm și să vorbim. Alegeți platforma care vă place. Ce rost are să tragem și să propunem diplomație în același timp? Tot ce ne pasă este pacea”, a mai spus acesta.

Vicepreședintele Harris s-a întâlnit sâmbătă cu Zelenski și l-a asigurat că SUA iau în serios amenințările Rusiei împotriva Ucrainei și că sancțiunile economice împotriva Moscovei vor fi „rapide și severe” dacă Rusia invadează Ucraina.

„Statele Unite iau în serios importanța integrității teritoriale a Ucrainei și a suveranității voastre. Dacă Rusia va invada în continuare țara, așa cum am menționat mai devreme astăzi, vom impune sancțiuni economice rapide și severe”, a spus Harris lui Zelenski înainte de întâlnirea lor.

Harris a mai subliniat că SUA preferă o soluție diplomatică. Zelenski a fost de acord și a spus: „Singurul lucru pe care ne dorim este să avem pace, să aducem pacea înapoi în țara noastră”.

Zelenski a menționat în mod special sprijinul SUA pentru armata Ucrainei și a spus că ajutorul nu se îndreaptă doar către țara sa, ci și că „protejăm Europa”. El a spus că așteaptă cu nerăbdare să vorbească mai mult cu Harris despre sprijinul militar și sancțiunile economice împotriva Rusiei.

Într-un discurs la conferința de sâmbătă devreme, Harris a spus că acțiunile Rusiei „nu se potrivesc cu cuvintele lor” atunci când vine vorba de soluționarea diplomatică a conflictului și a spus că SUA și aliații săi rămân gata să răspundă dacă Rusia alege să invadeze Ucraina.

„Vom viza instituțiile financiare și industriile cheie ale Rusiei. Și îi vom viza pe cei care sunt complici și pe cei care ajută și susțin această invazie neprovocată. Nu vă înșelați: impunerea acestor măsuri radicale și coordonate va provoca mari pagube celor care trebuie trași la răspundere. Și nu ne vom opri cu măsuri economice. Ne vom întări în continuare aliații NATO de pe flancul estic”, a spus Harris.

Într-o declarație după întâlnirea lui Harris cu Zelenski, Casa Albă a declarat că echipa sa de securitate națională își menține afirmația că un atac rusesc asupra Ucrainei ar putea avea loc în orice moment.

Președintele Joe Biden va organiza, duminică, o reuniune a Consiliului Național de Securitate despre situația din Ucraina, a declarat sâmbătă secretarul de presă, Jen Psaki.