27 dec. 2022 | 10:24

Un băiat nu a dormit 11 zile pentru un experiment la școală: ce i s-a întâmplat

ACTUALITATE
Un băiat nu a dormit 11 zile pentru un experiment la școală: ce i s-a întâmplat

Primele etape ale experimentului au mers bine pentru băiatul care nu a dormit 11 zile, care avea doar 16 ani la momentul studiului.

În 1963, doi adolescenți au decis să facă un proiect științific în care au stat treji cât mai mult posibil și au ajuns în Cartea Recordurilor Guinness.

Randy Gardner și Bruce McAllister au decis mai întâi că vor să studieze efectele privării de somn asupra „capacității paranormale”, înainte de a abandona această idee din cauza unor probleme practice destul de evidente.

Experimentul ar fi putut ajunge în obscuritate completă, dacă nu ar fi fost un ziar local care l-a publicat, atrăgând atenția cercetătorului de la Stanford, Dr. William C. Dement.

Randy Gardner, 1964

„Probabil eram singura persoană de pe planetă la acea vreme care făcuse, de fapt, cercetări despre somn”, a spus Dement pentru BBC.

„Părinții lui Randy erau foarte îngrijorați că ar putea fi ceva care ar fi cu adevărat dăunător pentru el”, a adăugat cercetătorul.

Se părea că moartea nu era complet exclusă. Experimentele anterioare pe oameni au arătat că lipsa de somn a cauzat paranoia, halucinații și alte probleme la voluntari – în timp ce un experiment ulterior care a ținut pisicile domestice treze timp de 15 zile s-a dovedit fatal. La cererea părinților săi, experimentul pe Randy ar fi supravegheat de Dement, precum și de Lt. Cmdr. John J. Ross de la U.S. Navy Medical Neuropsychiatric Research Unit din San Diego.

Băiatul nu a dormit 11 zile – ce a pățit

Pentru a-l ține treaz, echipa îl punea să joace pinball și baschet, îl împiedica să stea culcat și îl punea să vorbească pe ușa toaletei ori de câte ori mergea la baie, în caz că era tentat să tragă un pui de somn.

Primele etape ale experimentului au mers bine pentru băiat. Ziua a doua avea deja dificultăți în identificarea obiectelor prin atingere. În ziua a treia, devenise capricios.

Memoria se pierde și primele halucinații și episoade delirante au loc în ziua a patra.

„Am halucinat că sunt un celebru jucător de fotbal de culoare, Paul Lowe, de la San Diego Chargers”, a scris el în Esquire ani mai târziu.

Halucinațiile au continuat în ziua următoare, băiatul văzând o potecă din pădure în fața lui, deși era în casă.

„După acel moment, practic totul a mers în jos. Corpul meu era bine, dar mintea mea era afectată”, a scris el.

În următoarele câteva zile, vorbirea lui s-a încetinit, în timp ce memoria i s-a înrăutățit. Începea propoziții, apoi se oprea la jumătatea drumului, fie uitând ce vrea să spună, fie fiind întrerupt complet de un gând nou. Totuși, încă putea să joace ping pong. Ca și alții care au îndurat insomnia, a experimentat paranoia.

În ultima zi a experimentului său, Randy era lipsit de expresie și avea nevoie de îndemnuri constante pentru a răspunde la orice întrebări. Testele asupra abilităților sale mentale au încetat foarte repede, deoarece, în cele din urmă, avea să uite ce făcea.

Cu toate acestea, părea să nu sufere de multe efecte negative, stabilind un nou record mondial după ce a trecut prin zilele și nopțile nedormite. După timpul în care a stat treaz, Gardner a fost monitorizat timp de câteva nopți – ceea ce a implicat mult somn REM, revenind treptat la normal.

Alți oameni au depășit de atunci timpul petrecut treaz al lui Gardner – deși Cartea Recordurilor Guinness a încetat să îi publice, pentru a nu încuraja această practică periculoasă.