14 dec. 2022 | 10:41

Schimbarea orei și timpul petrecut în fața ecranelor seara târziu agravează privarea de somn. Un nou studiu arată de ce tot mai mulți oameni au probleme cu somnul

ȘTIINȚĂ
Schimbarea orei și timpul petrecut în fața ecranelor seara târziu agravează privarea de somn. Un nou studiu arată de ce tot mai mulți oameni au probleme cu somnul

Cercetătorii au descoperit că dacă nu primești suficientă lumină naturală ar putea „întârzia” ceasul intern al corpului tău, ceea ce duce la probleme de somn.

Se crede că unul din trei adulți din Marea Britanie va avea dificultăți de somn cel puțin o dată în viață. Și este destul de obișnuit să apară  modificări ale tiparelor de somn odată cu schimbarea anotimpurilor. Acum, un studiu a arătat că acest lucru s-ar putea datora cantității de lumină solară la care ești expus în mod regulat.

Lucrarea, publicată în Journal of Pineal Research, a arătat că studenții de la Universitatea din Washington au adormit mai târziu seara și s-au trezit mai târziu dimineața în timpul iernii.

În această perioadă s-a stabilit că subiecții au fost expuși la mai puțină lumină solară din cauza norilor și a schimbării orei.

„Lumina din timpul zilei – în special dimineața – devansează ceasul”

Autorul principal al studiului și profesor de biologie, Horacio de la Iglesia, a explicat: „Corpul nostru are un ceas circadian natural care ne spune când să mergem la culcare noaptea. Dacă nu vă expuneți suficient la lumină în timpul zilei, când soarele este afară, acest lucru întârzie ceasul și întârzie începerea somnului pe timp de noapte.”

În cadrul studiului, 507 studenți de licență au primit monitoare la încheietura mâinii pentru a urmări modelele de somn și expunerea la lumină între 2015 și 2018.

Rezultatele au arătat că participanții dormeau aproximativ aceeași cantitate de somn în fiecare noapte, în ciuda sezonului.

Cu toate acestea, în zilele de școală de iarnă, aceștia s-au culcat în medie cu 35 de minute mai târziu și s-au trezit cu 27 de minute mai târziu, comparativ cu vara.

Acest lucru a fost deosebit de surprinzător pentru cercetători, deoarece Seattle, unde se află sediul universității, beneficiază de aproximativ 16 ore de lumină solară în vârful verii și puțin peste opt ore iarna.

„Ne așteptam ca în timpul verii studenții să se trezească mai târziu din cauza întregii lumini disponibile în acest anotimp”, a declarat profesorul de la Iglesia.

Datele au indicat că ciclurile circadiene ale participanților se derulau cu până la 40 de minute mai târziu iarna, comparativ cu vara.

Prin urmare, echipa a emis ipoteza că ceva în timpul iernii „împingea înapoi” ciclurile circadiene ale studenților.

Profesorul de la Iglesia a declarat: „Lumina din timpul zilei – în special dimineața – devansează ceasul, astfel încât obosești mai devreme seara, dar expunerea la lumină la sfârșitul zilei sau la începutul nopții va întârzia ceasul, împingând înapoi momentul în care te vei simți obosit.”

„Ceea ce arată acest studiu este că trebuie să ieșim afară”

În cele din urmă, momentul în care adormiți este rezultatul „împingerii și tragerii” între aceste efecte opuse ale expunerii la lumină în diferite momente ale zilei.

Constatările au arătat, de asemenea, că expunerea la lumină în timpul zilei a avut un impact mai mare decât expunerea la lumină seara.

Mai exact, fiecare oră de lumină din timpul zilei a „devansat” fazele circadiene ale studenților cu o jumătate de oră.

S-a concluzionat că până și expunerea la lumina exterioară în zilele de iarnă înnorate a avut acest efect, deoarece lumina respectivă este totuși semnificativ mai strălucitoare decât iluminatul artificial din interior.

În timp ce fiecare oră de lumină de seară, clasificată ca lumină provenită din surse interioare, cum ar fi lămpile și ecranele de calculator, a împins înapoi fazele circadiene cu o medie de 15 minute.

„Este acel efect de împingere și tragere”, a declarat profesorul de la Iglesia. „Și ceea ce am descoperit aici este că, din moment ce studenții nu erau suficient de expuși la lumina din timpul zilei în timpul iernii, ceasurile lor circadiene au fost întârziate în comparație cu cele din timpul verii.”

El a adăugat: „Mulți dintre noi trăim în orașe cu multă lumină artificială și cu un stil de viață care ne ține în casă în timpul zilei.

Ceea ce arată acest studiu este că trebuie să ieșim afară – chiar și pentru puțin timp și mai ales dimineața – pentru a obține acea expunere la lumina naturală. Seara, să reducem la minimum timpul petrecut în fața ecranului și lumina artificială pentru a ne ajuta să adormim.”