29 iul. 2022 | 15:39

UDMR îi dă replica lui Klaus Iohannis. Șeful statului a cerut explicații după ce Kelemen Hunor l-a apărat pe Viktor Orban

ULTIMA ORĂ
UDMR îi dă replica lui Klaus Iohannis. Șeful statului a cerut explicații după ce Kelemen Hunor l-a apărat pe Viktor Orban

UDMR îi dă replica lui Klaus Iohannis, după ce șeful statului a cerut partidului să își exprime poziția cu privire la declarațiile rasiste făcute de premierul ungar Viktor Orban. Totul în contextul în care liderul UDMR, Kelemen Hunor, l-a apărat pe politicianul maghiar, în urma controversatelor declarații.

Răspunsul UDMR, după ce Iohannis a cerut explicații

Premierul ungar Viktor Orban a vorbit într-un discurs în România despre faptul că europenii nu ar trebuie să se amestece cu non-europenii. El a făcut o serie de declarații cu tentă rasistă, care au fost rapid taxate de politicieni europeni.

Pe de altă parte, Kelemen Hunor a ținut să îi ia apărarea liderului maghiar, spunând că îl cunoaște personal pe Viktor Orban și nu este deloc rasist.

„Altfel poate fi interpretată greșit chiar și cu cele mai bune intenții, ca să nu mai vorbim de momentul în care cineva dorește în mod deliberat să interpreteze greșit și să-și întărească propriile opinii sau prejudecăți prin interpretări greșite.

Este la mare modă, astăzi, ca, fără o gândire profundă, să numim pe cineva fascist sau rasist, pe oricine nu este de acord cu noi sau care are o altă opinie. Eu pot să găsesc fraze în operele lui Platon pe care, dacă le scot din context, pot demonstra, dintr-o singură mișcare, cât de rasist sau fascist a fost Platon.

Dacă ne uităm la tot discursul lui Orban, putem vedea că nu a fost un discurs bazat pe rasism sau pe teoria speciilor. Există o singură specie de om, homo sapiens, restul e cancan.”, a declarat liderul UDMR.

După aceste declarații, Klaus Iohannis a cerut explicații din partea partidului.

„A doua chestiune cu UDMR… Eu cred că este nevoie de clarificări publice din partea UDMR. Vor trebui să explice dacă au fost de acord cu conținutul acelui discurs pe care l-au aplaudat”, a spus Iohannis.

Reacția UDMR

„Nu comentăm declarațiile președintelui Klaus Iohannis. Cuvintele premierului Ungariei, Orban Viktor, de la Băile Tușnad, au fost scoase din context și nu este cazul ca noi să dăm explicații”, a spus Hegedus Csilla, purtător de cuvânt UDMR, pentru Antena 3.

Președintele Klaus Iohannis a vorbit și el despre declarațiile premierului ungar, condamnând atitudinea acestuia.

„Nu vreau să evit răspunsul. Nu poate fi acceptat de niciun fel ca un demnitar european să vină cu o astfel de teorie. E regretabil că vine pe scena publică cu un discurs cu tentă anti-europeană”, a declarat președintele.

„Reacțiile spațiului public au arătat că este o problemă pentru noi. Între timp, e adevărat că premierul Orban, pe o altă scenă, în Viena, a încercat să retragă într-un fel afirmațiile sau să le reinterpreteze, ceea ce este un semn că și-a dat seama că așa ceva nu merge în Europa. Mă disociez clar public de ideile care au fost vehiculate!”, a adăugat șeful statului.