Scandal în coaliție, după declarațiile lui Kelemen Hunor în care îl apără pe Viktor Orban. PNL: „Trăim vremuri complicate”

Scandal în coaliție, după declarațiile lui Kelemen Hunor în care îl apără pe Viktor Orban. PNL: „Trăim vremuri complicate”

Coaliția de guvernare trece printr-un moment tensionat, după ce Kelemen Hunor, liderul UDMR, i-a luat apărarea premierului ungar Viktor Orban, care a făcut câteva declarații cu tentă rasistă. Și președintele Klaus Iohannis a comentat declarațiile prim-ministrului Ungariei. 

PNL, reacție la declarațiile lui Kelemen Hunor

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, a făcut comentarii despre declarațiile lui Kelemen Hunor, spunând că România are valori democratice europene și nu va accepta ca democrația să decadă, „așa cum se întâmplă în alte state”.

Partidul Național Liberal a vorbit despre declarațiile liderului UDMR, care a apărat poziția rasistă a premierului maghiar. 

„În acest context acid al declaraţiilor şi poziţionărilor, e bine să clarificăm un lucru: România este un stat cu o democraţie liberală consolidată, care împărtăşeşte valorile democratice europene.

România are avantajul, în acest context extrem de complicat, sa fie condusă de un preşedinte şi un prim-ministru proeuropeni, cu valori democratice europene asumate şi care nu vor accepta niciodată ca democraţia să decadă în România, aşa cum se întâmplă în alte state”, a scris Ionuţ Stroe, vineri pe Facebook.

Cum a încercat liderul UDMR să îl apere pe premierul ungar

Ionuț Stroe a catalogat declarațiile lui Kelemen Hunor ca fiind, mai degrabă, „nişte încercări eşuate de atenuare a impactului declaraţiilor lui Viktor Orban, decât nişte convingeri personale”.

„Nu am văzut la domnul Hunor până acum astfel de declaraţii, de aceea preşedintele UDMR va trebui să îşi clarifice poziţia – a sa şi a partidului pe care îl conduce şi reprezintă – pentru ca această situaţie să înceteze. În acest moment nu e periclitat în niciun fel parcursul guvernamental al coaliţiei, ceea ce avem de făcut, măsurile pe care le luam.

Însă trăim vremuri complicate şi suntem datori să fim mai alerţi şi mai hotărâţi să combatem orice derapaj de la principiile democratice fundamentale”, a completat Stroe.

Și președintele Klaus Iohannis a tras la răspundere UDMR-ul, pentru poziția liderului față de afirmațiile făcute de Viktor Orbán.

„A doua chestiune cu UDMR… Eu cred că este nevoie de clarificări publice din partea UDMR. Vor trebui să explice dacă au fost de acord cu conținutul acelui discurs pe care l-au aplaudat”, a spus Iohannis.

Kelemen Hunor: „Nu există pic de rasism în Orban”

Kelemen Hunor i-a luat apărarea lui Viktor Orban, spunând că presa a interepretat greșit afirmațiile făcute de acesta.

„Altfel poate fi interpretată greșit chiar și cu cele mai bune intenții, ca să nu mai vorbim de momentul în care cineva dorește în mod deliberat să interpreteze greșit și să-și întărească propriile opinii sau prejudecăți prin interpretări greșite.

Este la mare modă, astăzi, ca, fără o gândire profundă, să numim pe cineva fascist sau rasist, pe oricine nu este de acord cu noi sau care are o altă opinie. Eu pot să găsesc fraze în operele lui Platon pe care, dacă le scot din context, pot demonstra, dintr-o singură mișcare, cât de rasist sau fascist a fost Platon.

Dacă ne uităm la tot discursul lui Orban, putem vedea că nu a fost un discurs bazat pe rasism sau pe teoria speciilor. Există o singură specie de om, homo sapiens, restul e cancan.”, a declarat liderul UDMR.

Îl cunosc pe Viktor Orban de foarte mult timp, am avut ocazia să vorbesc pe larg cu el de mai multe ori despre multe lucruri și îndrăznesc să spun cu tărie că nu există niciun pic de rasism în Orban”, a spus președintele UDMR.