Ucraina acuză Rusia că nu respectă „încetarea focului”. „În fața convoiului au apărut tancuri”

Ucraina acuză Rusia că nu respectă „încetarea focului”. „În fața convoiului au apărut tancuri”

Ucraina lansează noi acuzații grave și spune că Rusia nu respectă pactul prin care s-a stabilit încetarea focului în orașele Volnovaha și la Mariupol. Un jurnalist i-a însoțit pe oamenii care au vrut să plece din Mariupol și a descris că rușii au pus tancurile în fața convoiului umanitar. Reportajul a fost prezentat pe CNN.

Rusia este acuzată că nu respectă „încetarea focului”

Rusia și Ucraina au convenit să înceteze focul în orașele Volnovaha și la Mariupol pentru ca oamenii să poată pleca din orașele devastate de război unde nu au mâncare și apă. Cele două părți au convenit „o fereastră de șapte ore”, în care civilii din cele două localități să fie evacuați. Operațiunea a început oficial la ora 11.00 (ora României), dar Ucraina susține că rușii nu se țin de cuvânt și că ar fi încălcat acordul.

„Nu e nicio încetare a focului în Mariupol și nici de-a lungul traseului de evacuare. Civilii sunt gata să plece din oraș, dar nu pot să plece în timp ce sunt bombardați. Rușii continuă să ne bombardeze și folosesc artileria. Este o nebunie!”, a declarat viceprimarul din Mariupol Serhii Orlov, într-o declarație oferită BBC.

Un jurnalist american a însoțit un convoi care a plecat din orașul Mariupol. A spus că oamenii au fost nevoiți să părăsească localitatea: nu mai aveau curent, alimente și medicamente, iar bombardamentele au sfârtecat orașul.
Reporterul John Irvine a filmat tot drumul și a sperat că va fi o călătorie fără emoții. Doar că la un moment dat, convoiul a fost nevoit să oprească brusc.

„Au plecat cu un convoi, iar după cinci kilometri, din ceață, au apărut tancuri. Am sperat că sunt ale armatei Ucrainei, dar nu erau. Ne-am dat seama că sunt rusești”, se spune în comentariul reportajului difuzat de CNN.

„Văd cinci tancuri rusești. Conducătorul liderului nostru încearcă să le explice că suntem un convoi unde nu sunt arme și că am plecat din Mariupol. Văd mulți militari, cu siguranță sunt ruși”, a mai relatat Irvine, reportajul difuzat de CNN.

La un moment dat, după minute de discuții, situația a devenit tensionată.

„Văd mai mulți soldați ruși care s-au pus în poziție de luptă, cu armele pregătite. Ne avertizează”, a povestit Irvine, temător, din mașină.

Până la urmă rușii i-au lăsat să treacă, după ce au verificat atent mașinile și actele. Jurnalistul a dezvăluit că a fost văzut multe tancuri și militari și i-a fost foarte clar că orașul Mariupol este încercuit de armata Federației Ruse.

SURSA FOTO SI VIDEO CNN.

Citește și: