20 mai 2022 | 22:12

Ucraina susține că Rusia a distrus peste 11.000 de case în Lugansk, în timp ce soldații lui Putin intensifică ofensiva în est

ULTIMA ORĂ
Ucraina susține că Rusia a distrus peste 11.000 de case în Lugansk, în timp ce soldații lui Putin intensifică ofensiva în est

Un deputat ucrainean a descris viața în estul țării drept un „iad” și acuză Rusia că împiedică oamenii să părăsească orașele. Lesia Vasilenko a explicat cum forțele rusești au provocat „intenționat” un blocaj în trafic pentru ca civilii să nu mai poată fugi din Zaporojie, în timp ce bombardamentele în Lugansk au ucis 13 civili, în ultimele 24 de ore. Oficialul susține că Moscova face acest lucru pentru a „provoca din ce în ce mai multă suferință populației”.

Ucraina acuză armata rusă de distrugeri în Lugansk

În estul Ucrainei au loc „bombardamente severe”, orașele devenind „un iad pentru mulți oameni”, a dezvăluit deputata Lesia Vasilenko. Invadatorii ruși au distrus peste 11.000 de case în Lugansk, dintre care aproape 3.200 erau clădiri înalte, a scris, vineri, pe Telegram, Serghei Haidai, șeful Administrației Militare Regionale.

„Conform estimărilor preliminare, 3.188 de clădiri înalte și 8.100 de proprietăți private au fost parțial sau complet distruse. Sectorul rezidențial al regiunii a suferit cel mai mult de pe urma bombardamentelor”, a descris oficialul situația.

Bombardamente puternice în estul țării

Pierderile economice suferite sunt estimate la sute de miliarde de grivne.

„Ei bombardează orașele din regiunea Lugansk doar de dragul de a ataca și de a provoca frică, dar și mai multă durere, și tragedie în rândul populației, în încercarea de a face oamenii să se predea”, a spus aceasta.

„În fiecare zi se găsesc tot mai multe cadavre printre dărâmăturile clădirilor distruse, în gropi comune, în apropiere de zona Mariupol”, a adăugat politiciana.

Doar Vladimir Putin poate opri războiul

O încheiere pașnică a războiului depinde în totalitate „de Rusia”, întrucât Vladimir Putin este cel care „a început acest conflict”, susține Vasilenko. Însă, „nu crede într-o rezolvare amicală” și nu vede „cum ar putea fi posibilă în acest moment”.

Regiunea Lugansk, pe cale să fie cucerită în totalitate de ruși

Între timp, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a anunţat că regiunea ucraineană Lugansk (est) a fost cucerită aproape în totalitate.

„Unităţile forţelor armate ruse şi diviziile miliţiilor populare ale republicilor populare de la Lugansk şi Doneţk continuă să-şi crească controlul asupra teritoriilor Donbasului”, a transmis omul lui Putin. Potrivit oficialului rus, „eliberarea regiunii Lugansk este aproape încheiată”.

Armata rusă și-a intensificat ofensiva în estul Ucrainei, folosind artilerie, lansatoare de rachete și avioane pentru a deteriora apărarea Statului Major ucrainean. După mai bine de 12 săptămâni de lupte de când Moscova și-a lansat invazia, autoritățile de la Kiev au declarat că barajele de artilerie „masive” ale forțelor ruse au continuat să vizeze infrastructura civilă, inclusiv cartierele rezidențiale.