Ucraina face apel la Curtea Penală Internațională. Rusia a ucis 40 de deținuți, după ce a bombardat o închisoare

Ucraina face apel la Curtea Penală Internațională. Rusia a ucis 40 de deținuți, după ce a bombardat o închisoare

Ministerul ucrainean de Externe a condamnat vineri atacul asupra unei închisori din teritoriul deținut de separatiștii susținuți de Rusia și a făcut apel la Curtea Penală Internațională pentru ceea ce a declarat că sunt crime de război rusești.

Ucraina cere intervenția Curtea Penală Internațională

Rusia a declarat că Ucraina a efectuat atacul de vineri, în care a spus că aproximativ 40 de prizonieri de război ucraineni au fost uciși, și a negat implicarea în orice crime de război în Ucraina.

„Cerem Procuraturii Curții Penale Internaționale să atragă urgent atenția asupra atrocităților comise de militarii ruși în contextul anchetei privind crimele de război și crimele împotriva umanității comise de cetățeni ai Federației Ruse pe teritoriul Ucrainei”, a declarat Ministerul ucrainean de Externe într-o declarație.

Astfel de presupuse crime, a precizat acesta, au coincis cu „o altă crimă de război comisă de Rusia – bombardarea instituțiilor penale din Olenivka ocupată, unde se crede că ucrainenii au fost ținuți prizonieri de război”.

40 de deținuți au murit, după ce rușii au bombardat o închisoare

Rusia a declarat vineri că Ucraina a lovit o închisoare din teritoriul controlat de separatiști cu rachete HIMARS de fabricație americană, ucigând 40 de prizonieri de război ucraineni și rănind 75. Ucraina a declarat că Rusia a efectuat atacul pentru a incrimina în mod fals Kievul.

O înregistrare video difuzată de un corespondent de război al presei ruse, Andrei Rudenko, a arătat militari susținuți de Rusia cernând printre rămășițele arse a ceea ce el a spus că a fost închisoarea. Acoperișul sfărâmat al clădirii atârna în jos.

Puteau fi văzute rămășițele carbonizate ale unor cadavre. Mai multe cadavre zăceau afară, acoperite cu cearșafuri.

Un atac cu rachete din sistemul de rachete cu lansare multiplă (HIMARS), fabricat în SUA, a fost efectuat asupra unui centru de detenție preventivă din zona așezării Olenivka, unde sunt ținuți prizonieri de război militari ucraineni, inclusiv luptători din batalionul Azov”, a declarat Ministerul rus al Apărării.