Generalii lui Putin acuză SUA că înmulțesc căpușele în Ucraina pentru a-i infecta pe ruși cu Lyme

Generalii lui Putin acuză SUA că înmulțesc căpușele în Ucraina pentru a-i infecta pe ruși cu Lyme

Ministerul rus al Apărării acuză Statele Unite că înmulțesc căpușele în sud-estul Ucrainei pentru a crește numărul de îmbolnăviri cu borelioza Lyme a rușilor din zona de frontieră, scrie presa rusă.

Generalii lui Putin acuză americanii că ar aduce boala Lyme în Ucraina

Într-o conferință de presă susținută joi, șeful trupelor de protecție radiologică, biologică și chimică din Federația Rusă, generalul-locotenent Igori Kirillov, a declarat că specialiștii americani au colectat și multiplicat căpușe în sud-estul Ucrainei, ceea ce a coincis cu o creștere puternică a numărului acestora în regiunile rusești de la granița cu Ucraina și cu creșterea numărului de cazuri de borrelioză (boala Lyme).

Anterior, generalul a declarat că în timpul operațiunii speciale a armatei Federației Ruse a fost primit un raport privind activitatea agențiilor americane de limitare a amenințării de război în Ucraina în perioada 2005-2016.

„Un proiect special a constat în studierea căpușelor ixodide, care pot fi purtătoare a unei serii întregi de infecții extrem de periculoase (tularemia, febra West Nile sau febra Crimea-Congo), proiect realizat de specialiștii de la Universitatea din Texas.

Colectarea căpușelor a avut loc în principal în partea de sud-est a Ucrainei, unde se aflau focarele naturale de infecție, specifice teritoriilor Federației Ruse”, a declarat Kirillov.

Rușii au mai acuzat SUA că dezvoltă arme biologice în Ucraina

În acest context, potrivit generalului, desfășurarea studiilor de către cercetătorii americani a coincis cu „o creștere bruscă a infecției populației ucrainene, dar și cu o creștere a numărului de căpușe într-o serie de raioane rusești de la granița cu Ucraina”.

De la începutul invaziei Ucrainei, rușii au afirmat în repetate rânduri că Statele Unite au înființat laboratoare în Ucraina pentru a dezvolta arme biologice. Tema a devenit predominant folosită de propaganda rusă.

Chiar și președintele rus Vladimir Putin afirmă că în Ucraina au fost creați compuși pentru arme biologice și că, în timpul „operațiunii militare speciale”, Rusia a obținut „dovezi documentare” despre astfel de activități desfășurate pe teritoriul ucrainean cu sprijinul SUA.