11 apr. 2022 | 11:17

Ucraina avertizează că Rusia ar putea organiza acțiuni provocatoare în Moldova

ULTIMA ORĂ
Ucraina avertizează că Rusia ar putea organiza acțiuni provocatoare în Moldova

Armata ucraineană a avertizat că Rusia ar putea organiza „acțiuni provocatoare“ în Republica Moldova, cu scopul de a acuza Ucraina de agresiune împotriva unui stat vecin, transmite BBC. În actualizarea sa militară zilnică, Ucraina a declarat că invadatorii ruși vor continua să lovească facilitățile de infrastructură de transport pentru a întrerupe fluxul de bunuri către țară. Mai multe detalii, în continuare.

Uraina avertizează: Rusia ar putea organiza acțiuni provocatoare în Moldova

Oficialii ucraineni au avertizat că forțele ruse ar putea organiza „acțiuni provocatoare“ în regiunea Transnistria din statul separatist al Republicii Moldova, pentru a învinui Ucraina de agresiune împotriva unui stat vecin, relatează BBC.

În actualizarea sa militară zilnică, Ucraina a declarat că unitățile ruse vor continua să lovească facilitățile de infrastructură de transport pentru a întrerupe fluxul de bunuri către țară. De menționat că rușii continuă blocada parțială a orașului Harkov, bombardând fără întrerupere unele părți ale localității.

Situația nu se prezintă mai bine nici în orașul asediat Mariupol, unde trupele ruse au continuat să ia cu asalt uzina Azovstal – unul dintre cele mai mari combinate metalurgice din Ucraina.

În ultimele 24 de ore, armata Ucrainei a respins patru atacuri ale invadatorilor ruși în regiunile Donețk și Luhansk. Totodată, soldații ucraineni au distrus cinci tancuri, opt unități blindate, șase vehicule și opt sisteme de artilerie inamice.

Într-o actualizare separată, Ucraina a declarat că armata Rusiei a pierdut aproximativ 19.500 de oameni în luptă, începând cu 24 februarie. Informațiile nu au putut fi verificate independent de sursa ciatată.

Citește și: Moldova, sufocată de refugiații ucraineni. Autoritățile cer ajutorul: „Fluxul e mai mare decât orice previziune“

Rusia, la un pas să intre în incapacitate de plată

Efectele războiului se simt puternic în Rusia, care amenință cu acțiuni în justiție dacă Occidentul va încerca să o forțeze să intre în incapacitate de plată.

Anunțul a fost făcut, luni, de ministrul de Finanțe, Anton Siluanov, pentru ziarul pro-Kremlin Izvestia, ascuțind tonul Moscovei în lupta sa financiară cu liderii occidentali.

„Bineînțeles că vom da în judecată, pentru că am luat toate măsurile necesare pentru a ne asigura că investitorii își primesc plățile“, a declarat Siluanov.

„Vom prezenta în instanță documentele care confirmă eforturile noastre de a plăti atât în valută, cât și în ruble. Nu va fi un proces ușor. Va trebui să ne dovedim foarte activ cazul, în ciuda tuturor dificultăților“, a continuat el.